2024. április 18., csütörtök
XXV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Skandinávok és latinok

A keddiek után a szerdai elődöntők is viszonylag egyoldalúan dőltek el a végjátékába forduló női kézilabda-vb-n. Az első mérkőzésen Norvégia mutatott ellenállhatatlan formát Oroszországgal szemben, hiszen rendkívül magas, 83 százalékos hatékonysággal váltották gólra a kísérleteiket, már az első félidő alatt 19-szer betalálva az ellenfél hálójába. Az oroszok nehezen tudták felvenni az iramot a norvég hengerrel, amely csak a második félidő elején eresztett le egy kicsit, és képtelenek voltak kétgólosnál kisebbre csökkenteni a hátrányukat. A kilencszer is eredményes Nora Mørk vezényletével Norvégia hatgólos győzelmet aratott, az elmúlt nyolc vb-ből már hetedszer jutott a legjobb négy közé, és mutatott formája alapján a torna fő esélyesévé pozicionálta magát.

Kiegyenlítettebb kezdés után hasonlóan nagy különbségű győzelemmel ért véget Franciaország és Svédország összecsapása az előbbiek számára. Az első félidő még 15:15-ös döntetlennel ért véget, a folytatásra azonban feljavult a francia kapusteljesítmény, és a mezőnyben is alkalmazkodni tudtak a svédek tempós játékához, így nagyon hamar ötgólos előnyt építettek ki. A skandinávok létszámfölényes játékkal próbáltak visszazárkózni, de ez sem vezetett eredményre, dacára a torna talán leglátványosabb védésének, amikor Cléopatre Darleux üres kapu felé tartó dobását a pályára visszaszaladó Jessica Ryde becsúszva, a gólvonalról kanalazta vissza. A svédeknél a kilencgólos, a tornán pedig hetven fölé jutó Nathalie Hagman egyedüli tündöklése nem volt elég, a franciák jutottak a legjobb négy közé, ahol két latin–skandináv viadallal dől el a döntőbe jutás.

Eredmények, negyeddöntő: Norvégia–Oroszország 34:28 (19:15), Franciaország–Svédország 31:26 (15:15). Az elődöntőben: Franciaország–Dánia, Norvégia–Spanyolország.