2024. március 28., csütörtök

Burány Béla gyűjtéséből

Pajzán népmesék hangzottak el Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta előadásában a VM4K-ban

Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta Mesefa díjjal kitüntetett népmesemondókkal találkozhatott a Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozat közönsége Szabadkán, a VM4K klubhelyiségében. Pajzán meséket adtak elő Burány Béla vajdasági magyar erotikus népmese-gyűjtéséből. A két népmesemondó 2018 óta lép fel közösen. 

– Évekkel ezelőtt Kónya-Kovács Otília bíztatására jelentkeztem a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyre, mely az első megmérettetésemnek számított. E versenyre inkább tréfás mesékkel érkeztem, majd pár év szünet után már tudatosan kerestem a pajzán népmeséket, azokat, amelyeket színpadon is szívesen előadtam – mondta Rontó Márta népmesemondó. Mint hozzátette, valamikor a mesemondás a felnőttek műfaja volt, ez adott neki indíttatást arra, hogy ezt az irányt folytassa, illetve vigye tovább. Kiemelte, hogy a legfőbb cél az, hogy úgy tudja elmondani ezeket a pajzán népmeséket, hogy az szalonképes legyen, habár régebben a nép száján is ugyanígy hangzott el, ahogy a gyűjtők lejegyezték.

– Valamikor is valószínű, hogy így mesélték, nem kerteltek, hanem kimondták úgy, ahogy volt, de van egy bizonyos határvonal, amit én a női mivoltomból fakadóan nem szeretnék átlépni – mondta Rontó Márta.

A muzslyai Kónya-Kovács Otília mindenképpen szeretné a dél-alföldi (ö-ző) nyelvjárást népszerűsíteni, azáltal, hogy mesét is mond.

– Valójában 2011-ben érdemeltem ki a Mesefa díjat. Hét év múlva Mártával meghívást kaptunk a budapesti Hagyományok Házába, ahol kikötötték, hogy tréfás és pajzán népmeséket várnak tőlünk. Nagyon nagy sikerünk volt. Ezt követően pedig már magától jöttek a fellépések, mind otthon, mind a környező településeken.