2024. április 20., szombat

Trasákolás és szentcsalád-várás

Ispiláng néprajzi vetélkedő Bácskertesen

A bácskertesi (kupuszinai) József Attila Általános Iskola hagyományos jelleggel évente megrendezi az Ispiláng néprajzi vetélkedőt. Idei témája a mindenszentektől adventig terjedő népszokások voltak. A benevezett csapatok bemutatták, hogy helyileg milyen szokások, hagyományok jellemzik ezt az időszakot.

A bírálóbizottságot dr. Silling István néprajzkutató, nyelvész, nyugalmazott egyetemi tanár és Csíkos Éva magyartanár alkotta. Döntésük alapján az első helyezett a bácskertesi harmadikosok és negyedikesek csapata. Harmadik helyezett a helyi általános iskola negyedikeseinek csapata lett. Ők a trasákolást és a szentcsalád-várást mutatták be. Felkészítők: Siplika Verona, Silling Erzsébet, Csizmadia Anna, Turkál Marianna, továbbá a gyerekek hitoktatója, szülei, nagyszülei. Második a bezdáni Testvériség-Egység Általános Iskola hatodikosokból, hetedikesekből és nyolcadikosokból álló csapata volt, általuk Szent Márton-nappal kapcsolatos népszokásokat láthattak. Felkészítőik: Kanizsai Ilona, Kapitány Károly, Kapitány Mátájsz Sarolta.

A csapatok jutalma oklevél és édességcsomag volt, továbbá közös vacsorán vettek részt.

Az Ispiláng vetélkedőt támogatta a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.