2024. április 25., csütörtök

Ünnepi műsorral készülnek

Húszéves a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete

Két évtizede működik Zentán a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete. A kerek évfordulóra ünnepi műsorral készülnek, melyet szombaton a zentai Művelődési Ház színháztermében 16 órai kezdettel mutatnak be. A húszéves fennállás alkalmából kézműves-kiállításuk is nyílt az elmúlt évtizedek alkotásaiból válogatva, mégpedig a városháza főbejárata melletti üzlethelyiségben.
Csontos Bata Márta, a szervezet elnöke szívügyének tartja a fogyatékkal élő gyermekek sorsát, és hangsúlyozta, hogy már hónapok óta erre a jeles évfordulóra készülnek:

– Az elmúlt húsz évre visszatekintve kezdetben nagyon nehéz volt egy ilyen közösség kialakítása. Eleinte csak heti néhány alkalommal tudtak az akkori tagok foglalkozásokat tartani, később az önkormányzatnak köszönhetően kaptuk ezt a termet, amit jelenleg is használunk. Mára már napi szinten zajlanak a foglalkozások 8-tól 14 óráig – emlékezett vissza a szervezet elnöke.

Beszélgetésünk alkalmával is épp a karácsonyi meghívókat készítették. Szebbnél szebb képeslapokat láthattunk, szívük-lelkük mosolygott vissza ránk egy-egy alkotás láttán. Fontosnak tartom, hogy a jelenről kérdezzek, azon nehézségekről, amikkel manapság küzd a szervezet.
– Anyagi nehézségeink természetesen vannak. Mivel napi szinten hozzuk és visszük a gyerekeket, üzemanyagból mindig sok fogy, és a rávalót nehéz előteremteni. Nem mellékes, hogy a gyermekeknek mindennap reggelit kell biztosítanunk, ez most huszonhárom főt jelent. Amire a közeljövőben még szükségünk lesz, az a teremben használt szobapapucsok és a tornacipők cseréje.

Készülnek a karácsonyi üdvözlőlapok

Készülnek a karácsonyi üdvözlőlapok

A szervezet elnöke elmondta, hogy igyekeznek minél több pályázati lehetőséget megragadni, és ezeknek köszönhetően különböző programokat szervezni védenceiknek. Legfőbb céljuk, hogy tagjaik a társadalmunk teljes értékű tagjaivá váljanak, és segítsék őket az integrálódásban. Természetesen többen is igyekeznek támogatni őket, a nyár folyamán részt vehettek hajókirándulásokon, úszni voltak, cukrászdákban jártak, és pizzázni is eljutottak. Ezek mind olyan dolgok, amik sokunknak talán természetesnek tűnnek, ezen gyerekek számára azonban különleges és meghatározó élmény. Az ilyen alkalmakért igazán hálásak a szervezet vezetői, és örömmel várnak mindenkit a szombati előadásukra.