2024. április 25., csütörtök

Különleges kezek készítik a karácsonyi díszeket

Magyarkanizsáról sok helyre jut az ajándékokból

A hosszú nevű központként emlegetett Magyarkanizsa Községbeli Szociális Szolgáltató Védelmi Központ szárnyai alá tartozik az Együtt Veled Értük Egyesület, melynek keretein belül több műhely is dolgozik már hosszú évek óta, mondhatjuk, hogy töretlen sikerrel. Ezúttal a Tulipán fazekasműhelyben, vagy ahogy maguk között nevezik, a gölöncsérműhelyben és a varrodájukban a karácsony tölti be a fő szerepet. Az agyagból készült termékek készítését felnőtt irányításával végzik a sérült fiatalok, akik szemmel láthatóan örömüket lelik az alkotói tevékenységben. A kezük alól az ajándéktárgyak mellett praktikus eszközök is kikerülnek, hasonlóan, mint a varrodából, ahol karácsonyi asztalterítőket és szalvétákat varrnak az elmúlt időszakban. Nagy örömükre minderre igény is mutatkozik. Kávai Eleonóra, a gölöncsérműhely jelenlegi vezetője szerint lázasan dolgoznak a műhelyben, ahol egy közmunkás is a segítségére van a munka irányításában:

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján én is beletanultam a gölöncsérkedésbe. Volt kitől tanulnom, ugyanis időnként mesterember is volt itt a műhelyben, ahol eltanultam tőle a most alkalmazottakat. Ez egy munkaterápiás műhelynek számít, ami azt jelenti, hogy itt az egészségi állapotuk függvényében a fiatalok olyan munkára vannak beosztva, amiben kiteljesedhetnek, tehát a teljesítőképességükhöz mérten próbáljuk a maximumot kihozni belőlük. Nem a halmozottan sérült egyének járnak ide, hanem azok, akiknek az egészségi állapota, a kézügyessége lehetővé teszi ezeket az elfoglaltságokat. Fejlődést is sikerül elérnünk náluk, de a szinten tartás is lényeges – magyarázta a nevelő, és hozzátette, hogy a fiatalok létszáma változó, jönnek-mennek, hisz mást is szeretnek csinálni.

Nóra elmondta, hogy szerencsére van miből dolgozniuk, korábbról is maradt fenn anyaguk, ugyanakkor egy IPA-pályázatnak köszönhetően is nagy mennyiségű agyagot kaptak, és ez nagyon jó. Sajnos volt olyan időszak, amikor a műhely nem működött, de most teljes erőbevetéssel készülnek a karácsonyra, és mindent saját kis kezükkel készítenek.

– Vannak konkrét megrendeléseink is, például az önkormányzat számára készítünk ajándéktárgyakat, hasonlóképpen az óvodába is kerültek a termékeinkből, amit az ovisok majd tovább szépítenek. Jelenleg a karácsonyi ünnepkör köti le a gondolatainkat és a tevékenységeinket, ugyanis most készülnek a mécsestartók, a karácsonyi díszek, az angyalkák, amit a fiatalok hatalmas lelkesedéssel és szeretettel formáznak napról napra – mesélte Eleonóra. – Dísztárgyak, ceruzatartók, kisebb-nagyobb vázák kerülnek ki a kezeik közül, akár feliratozva is. A borászoknak korsókat is csináltunk, de az elmúlt két hónap kimondottan az ünnepekről szól. A támogatóinknak és a szülőknek is készültek télapók, mikulások és karácsonyi díszecskék is. A nagy érdeklődést pedig külön meg kell, hogy köszönjem mindazoknak, akik ezekből a gondosan készített tárgyakból vásárolnak. Már októberben eltervezték a műhelyvezetők a munkát, így mikulásra már lehetett nálunk vásárolni, a mi fiataljaink munkáiból – mondta büszkén a műhely vezetője.

Megjegyzem, gyönyörű alkotásokat láttam a műhelyben, az már csak egy pluszt ad mindehhez, hogy ez teljesen kézi munka, és biztosak lehetünk benne, hogy aki készítette, teljes odaadással, hosszú órákon át, aprólékosan belegyúrta a lelkének egy kis részét is. Aki szeretne hasonlóan szép ajándékokat vásárolni, az egyesület Facebook-oldalán meg is tekintheti azokat, és ott meg is rendelheti.