2024. március 28., csütörtök

Kiskarácsony, nagykarácsony

A nagykikindai fenyőkínálatról

A karácsony már kopogtat. Ennek az ünnepnek legfőbb éke a feldíszített fenyő, és kevés az az otthon, ahol ne lenne felállítva, vagy legalább néhány fenyőág ne lenne feldíszítve. Vannak, akik a műfenyőre esküsznek, mert az tovább eláll. A másik oldal azt mondja, nincs karácsony élő fenyő nélkül, ugyanis az illata pótolhatatlan, a frissen készült sütemények illata nem helyettesítheti azt. E nélkül a kellék nélkül nem igazi az ünnep. Ennek nyomán indultam utamra, megnézni azt, hogy Nagykikindán hol és mennyiért juthatunk igazi fenyőfákhoz.

A városban a leggazdagabb kínálat, ahol igazi, töves fenyőkhöz juthatunk, a Dorijat faiskolában van. A faiskola igazgatójának, Radivoj Lagundžinnak a szavai szerint az utóbbi években nagyon népszerűek lettek a töves fenyők, így azok az ő kínálatukban is megtalálhatóak.

– A vásárlók leginkább az ezüstfenyőt keresik, ezeknek az ára 1500 és 12 000 dinár között mozog. Az ár a fenyő magasságától és az életkorától is függ. Egyszerűbb fenyőfáink is vannak, lucfenyőink, melyek magassága a 3 métert is elérheti. Ezeknek az ára 1500 dinártól 3000 dinárig terjed. Az érdeklődés az idén felülmúlta a várakozásainkat. A fákat mi termesztjük, és amelyeket eladásra kínálunk, 5, illetve 8 évesek – mesélte az igazgató.

A nagykikindai Dragan Tokić Dél-Szerbiából hozott töves fenyőket, és a piacon próbálja értékesíteni.

– 2500 dinárért árulom ezeket a kisebb fákat, de a fiatalabb, kisgyermekes házaspároknak mindig adok kedvezményt, mert tudom, nehéz időket élünk. Eddig 50 darabot adtam el, de van még legalább 100 ilyen fenyőm – mondta az eladó.