2024. április 24., szerda
SZÓFIGYELŐ

Digitális detoxikálás

A detoxikálás (detoxikáció vagy szlengesen detox) az emberi szervezet méregtelenítésére vonatkozik, konkrétabban súlyos részegségből való, rendelőintézetben végzett gyógyszeres kijózanításra. A detoxikálásnak újabban olyan változata is lehet, amikor is az embernek valamilyen szenvedélytől való megszállottságára irányul, többek között arra, hogy szinte képtelen elszakadni mobiltelefonjától, amellyel nemcsak telefonálhat és üzenetet küldhet, hanem zenét hallgathat, videót nézhet, fotózhat, képet küldhet, közösségi weboldalakat kereshet fel stb. Azt hinné az ember, hogy a mobilfüggőségnek nincsenek biokémiai vonatkozásai, pedig vannak. Az okostelefon használatával megnövekszik az ember dopamintermelése. A dopamin olyan hormon, amely az agy jutalomközpontjait aktiválja, és ezáltal kellemes érzést okoz. Ha egy tevékenységet dopamin-termelés kísér, akkor ez arra készteti az embert, hogy újra és újra megismételje, és ezáltal örömet szerezzen magának. Az okostelefon használata közben dopamint termelünk és ezt a tevékenységet kellemes élményként azonosítjuk. 

A mobilfüggőség jele, ha valaki szorosabb kapcsolatot ápol okostelefonjával, mint a hozzá legközelebb álló emberekkel. Naponta számtalanszor veszi elő a mobilját, és több órát tölt online. Segíthet a helyzeten, ha a mobilfüggő tudatosítja szenvedélyét, és megpróbál racionálisan viszonyulni hozzá. Fontos lépés lehet annak megfigyelése, hogy a detoxikáló személy az okostelefonnak leginkább mely funkcióit használja gyakrabban vagy hosszabb ideig. Ennek mérésére megfelelő digitális alkalmazásokat lehet igénybe venni. Tervet készíthet az ember, hogy mennyi időt szán egy-egy funkcióra, és lehetőleg tartsa is magát a megállapított időkerethez. Telefonmentes övezeteknek a kijelölése is egyik módja lehet a digitális detoxikálásnak: például okostelefonját nem viszi magával az ember a fürdőszobába, az éléskamrába, a mosókonyhába… Bizonyos szerepeket okostelefon nélkül is el lehet játszani. Mondjuk az ébresztést. Vegyük elő hozzá a jó öreg vekkert! Nemcsak mobilmentes helyeket kell a digitális detoxikáláshoz kijelölni, hanem ilyen időszakokat is, néhány órát vagy akár egy teljes napot.

Egyes országokban az internetezőknek jelentős hányada él a digitális detoxikálás különféle formáival. A közvélemény-kutatások adatai szerint számos embernek, különösen sok serdülőkorú fiatalnak jelent nehézséget az online kapcsolatoktól való rövidebb-hosszabb elszakadás. Sokan közülük egyenesen elveszve érzik magukat internetkapcsolat nélkül.