2024. április 23., kedd
AZ ALKOTMÁNY MÓDOSÍTÁSA (10.)

Mentelmi jog és összeférhetetlenség

Sorozatunkban olvasóink a Szerb Köztársaság hatályos Alkotmányának módosításáról szóló dokumentummal ismerkedhetnek meg. Utóbbi összesen 29 módosítást tartalmaz. Napról napra egy-egy módosítást olvashatnak magyarul lapunk hasábjain. Minden írás a módosítás érintette, még mindig hatályos alkotmányos rendelkezéssel kezdődik, hogy érezhető legyen, milyen jellegű módosításokat tárnak a nép elé. A polgárok 2022. január 16-án referendumon dönthetnek a javasolt módosítási dokumentum megerősítésének támogatásáról.
Az Alkotmány módosításáról szóló dokumentum tizedik módosító indítványa számozás tekintetében a hatályos Alkotmány 148. szakaszát (A bírói tisztség megszűnése) érinti. Utóbbi kérdéskört az alkotmány módosításáról szóló dokumentum nyolcadik indítványa szabályozza, és amennyiben a módosításról szóló dokumentum elfogadásra kerül, ezt a területet az Alkotmány 146. szakasza szabályozná.
A tizedik módosító indítvány a Mentelmi jog és összeférhetetlenség címmel épülne bele az alkotmányba. Utóbbi tartalmilag az alkotmány 151. szakaszát (Mentelmi jog) és 152. szakaszát ( A bírói tisztség összeférhetetlensége) érinti, ezek jelenleg a következőképpen rendelkeznek (a hivatalos tartományi fordítás értelmében):
A bíró nem vonható felelősségre a bírósági döntéshozatal során kifejtett véleménye vagy szavazása miatt, kivéve, ha ezzel a bíró általi törvényszegés bűncselekményét követte el.
A Bírósági Főtanács jóváhagyása nélkül a bíró nem tartóztatható le a bírósági tisztségének végzése során elkövetett bűncselekmény miatt indított eljárásban.
Tilos a bírák politikai tevékenysége.
A bírói tisztséggel összeférhetetlen egyéb tisztségeket, hivatást vagy magánérdekeket törvény határozza meg.
A tizedik módosító indítvány a következőképpen fogalmaz:
A bíró nem vonható felelősségre a bírói tisztség ellátásával kapcsolatban kifejtett véleménye vagy a bírói döntés meghozatalkor való szavazás miatt, kivéve, ha a bíró vagy az ügyész általi törvényszegéssel bűncselekményt követ el.
A Bírósági Főtanács jóváhagyása nélkül a bírót nem lehet megfosztani szabadságától a bírósági tisztségének végzése során elkövetett bűncselekmény miatt indított eljárásban.
A bírói tisztséggel és az ülnökbírák tisztségével összeférhetetlen tisztségeket, hivatásokat vagy magánérdekeket törvény szabályozza
Tilos a bírák politikai tevékenysége.
A részletezett módosító indítvány indoklásában értelemszerűen rámutatnak, hogy a mentelmi jog tekintetében javasolt szabályozás lényegében nem tér el a jelenleg hatályostól, ami pedig az összeférhetetlenséget illeti, a későbbiekben törvényben szabályoznák részletesen, hogy melyek azok a tisztségek, valamint hivatások és magánérdekek, amelyek összeférhetetlenek a bíró, az ülnökbíró és a bírósági elnök tisztségeivel.