2024. április 19., péntek

Mihajlović: Szerbia nem vállalt kötelezettségeket a Rio Tintóval szemben

A loznicai városi képviselő-testület csütörtökön gyorsított eljárásban hatályon kívül helyzete a város területrendezési tervét, amely lítiumbányát tervezett a község területén. A rendkívüli ülésen jelen levő 46 képviselő egyként a rendezési terv hatályon kívül helyezésére szavazott.

Loznica területrendezési tervének hatályon kívül helyezését a helyi környezetvédelmi egyesületek és aktivisták beadványa előzte meg, amelyet a Jadar folyó és környékének védelme érdekében nyújtottak be. Aleksandar Jovanović Ćuta, a helyi ökológiai szervezet aktivistája szerint a képviselő-testület döntése még nem oldotta meg a problémát, úgy véli, a kormánynak meg kellene semmisítenie minden megállapodást, amit a Rio Tintóval kötött, és hatályon kívül kellene helyeznie azt a rendeletet is, amelyet 2020-ban hozott.

Az N1 televízió Zorana Mihajlović energetikai és bányászati minisztert kérdezte arról, hogy Szerbia vállalt-e kötelezettségeket a Rio Tintóval szemben, és, hogy a bányászati óriásvállalat kártérítést követelhet-e, ha a feltáró kutatások után nem építheti meg a bányát. A miniszter közölte, nincs olyan megállapodás a Rio Tintóval, ami kötelezettségekkel járna. A szándéknyilatkozat, amire többen hivatkoznak, nem kötelező érvényű, és nem létezik olyan kitétel, amely kártérítés-fizetés veszélyével fenyegetne.

Mihajlović elmondta, a Rio Tinto 17 évre szóló feltárási joggal rendelkezik, ennek során megtalálták a jadarit ércet és a lelőhelyeket. A törvény lehetőséget nyújt arra, hogy kitermelési engedélyt kérjenek, de csak ha eleget tesznek az előírásoknak, vagyis ha elkészül az ehhez szükséges környezetvédelmi hatástanulmány. A területrendezési terv hatályon kívül helyezése a projektum leállását jelenti.