2024. április 18., csütörtök

Kishegyesi képregénykészítők

Hamarosan érkezik a 2080 című négyrészes képregénysorozat második része

A kishegyesi Patyerek Csaba és Linka Szabolcs neve meglehetősen ismerősen csenghet a képregénykedvelők körében, a fiatalemberek ugyanis Black Village Comics néven futnak a közösségi oldalakon, valamint a nevükhöz köthető a 2080 című képregény, amelynek története a jövőben játszódik, egy disztópikus világban. A fiatal képregénykészítőkkel a kezdetekről, az alkotói folyamatról, a képregényről és a tervekről beszélgettünk.

Hogyan és mikor kezdtétek el a közös munkát?
P. Cs.: – Szabolcs testvérével, Csabával kezdtem még általános iskolában csinálni az első képregényünket, amit saját magunknak készítettünk. Ennek a négyrészes, 2080 című minisorozatnak a kidolgozását még Csabával kezdtem nyolc-kilenc évvel ezelőtt, de akkor meg is rekedt a munka. Tavaly márciusban a Covidnak „köszönhetően” újra elővettem ezeket a régi terveket, piszkozatokat, vázlatokat. Egy-két vázlatot szerettem volna rekreatív módon készíteni magamnak, kíváncsi voltam, mennyire megy még a rajzolás, aztán annyira belendültem, hogy megrajzoltam az első füzetet fekete-fehérben, ezt úgy is szerettem volna kiadni. Szabolccsal nagyon régóta ismerjük egymást, együtt néptáncoltunk, úgyhogy megkérdeztem tőle – mivel nagyon ügyesen bánik a különböző számítógépes programokkal –, hogy lenne-e kedve kiszínezni, ő pedig rögtön rábólintott. Valójában így kezdtük meg a közös munkát, és innentől kezdve színes a történetünk.

Miről szól a képregényetek?
P. Cs.: – Ez egy cyberpunk történet, ami 2080-ban játszódik, és elég sötét, disztópikus jövőképet mutat be az olvasónak. Tulajdonképpen sci-fi történet, nem szuperhősös képregényről van szó. Mivel a cyberpunk érdekes kategória, ezért az érdeklődőket vagy megfogja, vagy nem – ennek a stílusnak talán ez a hátránya, de mi ettől nem riadunk vissza, mivel volt egy konkrét elképzelésünk, amit szerettünk volna megvalósítani. A képregényünk főcíme 2080, az első résznek A négyek szövetsége az alcíme, a második résznek pedig A hanyatlás, aminek a munkálatai lassan a végéhez érnek, reményeink szerint januárban megjelenik a második füzet is.
Meséljetek a munkafolyamatról!
L. Sz.: – Linka Csaba és Patyerek Csaba megírták az alapsztorit, ebből született egy nyers szövegkönyv, amiből vázlatrajz készült – ez az alap, mindig ehhez nyúlunk vissza az alkotás folyamán. Amikor elkezdjük megalkotni, akkor Csaba oldalanként elkezdi rajzolni a képregényt, először ceruzával, majd kihúzza tussal, utána ezeket szkennelés útján digitalizáljuk. A beszkennelt oldalakat digitálisan kiszínezem, valamint hozzájönnek az effektek és egyebek. Az alkotás folyamata során a szövegkönyv is kikristályosodik, ami elkerül a lektorhoz, majd aztán jönnek a szövegbuborékok, amelyek teljesen helyükre kerülnek az oldalakon.
n Vannak-e további terveitek a képregénykészítéssel kapcsolatban?
L. Sz.: – Azt tudjuk, hogy ezt a négy számot ki szeretnénk adni, és ezzel le is zárnánk a sztorit. Szóba került már az is, hogy a történetnek lesz folytatása, esetleg kibontunk egy mellékszálat a történetből, viszont ez a jövő titka.

Csaba és Szabolcs munkásságát a Black Village Comics elnevezésű Facebook- és Instagran-oldalon is követhetik az érdeklődők.
A 2080 számai elérhetőek az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetben, valamint annak weboldalán, Magyarországon a Pillangó Könyvesboltban, illetve a könyvesbolt online áruházában, emellett a kepregenymarket.hu oldalon.