2024. március 29., péntek
ADA-MOHOL

Várják a cipősdoboz-adományokat

Az Ifix Ifjúsági Szervezet Adán és Moholon is gyűjti a felajánlásokat a hátrányos helyzetű gyerekeknek

Az adai Ifix Ifjúság Szervezet az idén is megszervezi a cipősdoboz-akciót, amelyre kedves és hasznos ajándékokkal megtöltött dobozokat várnak az adományozóktól a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Bazsó Viktor, az ifjúsági szervezet elnöke elmondta, hogy december 20-ig meghatározott napokon gyűjtik az adományokat Adán az Ifix-irodában, illetve Moholon a helyi közösségben. A jótékonysági akció révén legalább száz hátrányos helyzetű gyermeknek szeretnék szebbé tenni a karácsonyi és az újévi ünnepeket.

– A jótékonysági rendezvényünk központi eleme a cipősdoboz-akció, amely köré más megmozdulásokat is szerveztünk. A cipősdoboz-akció elindítását már novemberben megterveztük. Az Ifix Ifjúsági Szervezet már az előző években is szervezett ilyen akciót, ezért tapasztalatból tudjuk, hogy pénz is kell hozzá, mivel nem gyűlik össze elegendő mennyiségű doboz, emiatt később vásárolni kell hozzávalókat – magyarázta Bazsó Viktor. – A szociális gondozói központtól megkapjuk a hátrányos és a sérült gyerekek listáját, amely alapján a begyűjtött dobozokat név szerint besoroljuk. A később összegyűlt pénzösszegből pótoljuk a dobozokat. Erre a célra első alkalommal szerveztük meg a jótékonysági Mikulás-bulit, amelyet december 4-én a Hubertus Vadászházban tartottunk meg a törvényes keretek között 15-től és 20 óráig. A buliban belépőt szedtük, és úgy is hirdettük meg, hogy annak egy részét jótékonyságra fordítjuk. A bevételből kifizettük a bérletet és az egyéb költségeket, a megmaradt összegből a cipősdobozokba vásárolunk. Emellett adai és moholi cégekben perselyt helyeztünk el, amelyekre ráírtuk, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek karácsonyi ajándékra gyűjtünk. A perselyt az Idas, a Termometal és a T-1 fémipari vállalatokban helyeztük el. A cipősdobozokat egyébként nemcsak az adai Ifix-irodában várjuk, hanem a moholi helyi közösségben is hétfőn, szerdán és pénteken. A moholi helyi közösségben hétfőn 18 és 20 óra között, szerdán 15 és 18 óra, pénteken 16 és 18 óra között, valamint december 20-án 9-től 18 óráig. Az Ifix-irodában hétfőn, szerdán és pénteken 17 és 19 óra között lehet leadni a cipősdobozt. A csomagokat december 21-én kezdjük el csomagolni. Mi kerüljön a cipősdobozba? A csomagokat egy-két éves kortól tizenöt éves korig osztjuk. Fontos, hogy aki összeállítja a csomagot, az írja rá, hogy fiúnak vagy lánynak lesz, illetve hány éves gyermeknek szánja. A kisebb gyerekeknél fontos, hogy legyen benne játék, az idősebbnél viszont inkább tanszer, vagyis füzet, tolltartó, ceruza és más dolgok. Kerülhetnek bele személyi higiéniai termékek, köztük tusfürdő, dezodor és egyéb készítmények. Minden csomagba lehet tenni édességet, valamint egyéb apró ajándéktárgyat. A lényeg a játékon és a tanszereken van, amit a későbbiekben használni tudnak a gyerekek. A cipősdoboz-akciónak a világon mindenfelé az a lényege, hogy a szülő eladományozza azt, amit nem használ a gyermeke, közben pedig nem veri nagy költségbe magát. Mindenkit arra kérünk, hogy jó és újszerű tárgyakat tegyenek a csomagokba, lestrapált játék vagy piszkos tolltartó ne legyen benne – nyilatkozta Bazsó Viktor.

Az Ifix aktivistái a cipősdobozokat Adán a II. helyi közösségben december 22-én fogják kiosztani, a moholi helyi közösségben pedig december 23-án. Az Ifix elnöke megjegyezte, hogy az érintett családokat levélben értesítik majd az ajándékok átadásának helyéről és időpontjáról. Emellett fontosnak nevezte a jótékonysági akciót, amelyből sokat tanulhatnak az ifjúsági szervezet tagjai.

– Az Ifix Ifjúsági Szervezet egyik fő célja, hogy a fiatalokat valamilyen módon jó útra terelje, jó dolgokat tanítson nekik, motiválja őket, és segítse őket abban, hogy a nehéz és bonyolult világban hogyan legyenek jó emberek. A jótékonysági akcióval azoknak szerzünk örömet, akiket megajándékoztunk, de ezzel mi is nagyot fejlődünk, és többek leszünk, illetve másoknak példát mutatunk a helyes hozzáállásból – mondta Bazsó Viktor.