2024. március 29., péntek
OLVASNIVALÓ

Sorozatok forralt bor mellé

Lassan vége az évnek, és ezért itt az ideje annak, hogy megmutassuk, milyen sorozatokat nézve vészelhetjük át a leghidegebb évszakot. Rögtön e hónap elején kénytelenek voltunk véglegesen elbúcsúzni a Nagy pénzrablás (Money Heist/La Casa del Papel) hőseitől. Az epizód utolsó évadának, utolsó öt része december 3-ától érhető el a Netflixen.

A megtörtént eseményeken alapuló krimik kedvelői örülhetnek a HBO Maxra december 6-ától vetített Titkok a kertben (Landscapers) című, ízig-vérig angol minisorozatnak, amely az 1998-as nothinghamshire-i gyilkosságokon alapszik. A minisorozat főhőse egy első látásra kedves visszahúzódó pár, akik úgy döntenek, hogy meggyilkolják egymás szüleit.

Az Amazon Prime december 10-étől kezdi el sugározni a Térség (Expanse) című, személyes véleményem szerint zseniális sci-fi sorozat utolsó évadját. Néhány napra rá a HBO Maxon lesz elérhető Emily St. John Mandel Tizenegyes állomás (Station Eleven) című bestsellerének a minisorozat változata. A Lear király bemutatóján a címszereplőt játszó színész, Arthur Leander szívinfarktust kap, de halála szinte senkinek sem tűnik fel: ez az éjszaka ugyanis arról lesz híres, hogy ekkor szabadult el a világ legpusztítóbb járványa. Élete és elmúlása azonban láthatatlan szálakkal köti össze képregényrajzoló ex-feleségéét, Mirandát, a mentősnek tanuló Jeevant és a halálát végignéző gyerekszínész Kirstent, aki húsz évvel később az Utazó Szimfónia nevű vándortársulattal együtt próbál fényt vinni az egymástól elvágott, túlélésért küzdő közösségek életébe.

December 16-át jól jegyezzék meg a Vaják (The Witcher) franchise rajongói, mert a Netflixen ekkor lesz látható a sorozat második évadja. A Paramount + decemberi aduásza az 1883 című sorozat, ami nem más mint a nagysikerű Yellowstone sorozat eredettörténete. A sorozatban megtudhatjuk, hogy a Dutton család ősei miképpen is hódították meg a vadnyugatot, és érkeztek Montanába, hogy ott nekilássanak a birodalmuk kiépítésének.

Az év vége előtt két nappal kezdi el a Disney sugározni a Csillagok háborúja, s ezen belül is a nagysikerű Mandalóriai sorozat univerzumában játszódó Boba Fett könyve (The Book of Boba Fett) című sci-fi sorozatot, december 31-én pedig a Kobra Kai folytatódik a negyedik évaddal.

Január 9-étől a HBO-n látható az Eufória (Euphoria) című tévésorozat második évada, amely folytatja egy drogfüggő amerikai fiatal társaság sodródását az életben.

A HBO Max aduásza a következő év első hónapjában a Peacemaker című DC-képregényből készült sorozat lesz. A John Cena által alakított Peacemakerrel az Öngyilkos osztag idei filmváltozatában találkozhattunk először, most pedig megtudhatjuk, miképpen is vált „béketeremtővé”.

Január 13-án a Netflixen debütál a japán Az újságíró (Shinbun Kisha) című sorozat, amelynek a főhőse egy végsőkig eltökélt újságírónő, aki sorra leplezi le a szervezett bűnözés aktereit, a kormány visszaéléseit és a társadalmi visszásságokat. Most is egy újabb erre szagló ügyről igyekszik lerántani a leplet, és szembeszegül a kormány egyik bürokratájával, és úgy tűnik, hogy kettejük közötti összetűzés elkerülhetetlen.

Január 21-én úgyszintén a Netflixen folytatódik a világ egyik legjobb sorozatának kikiáltott Ozark, s benne Marty Byrde, bűnözők pénzügyi tanácsadójának a története.

Február sorozatpremierek tekintetében talán túlzottan is nyugisnak ígérkezik. A The Walking Dead 11. évadjának a folytatását leszámítva a február 11-én a Netflix kezdi el sugározni az Örökösnő álarca mögött (Inventing Anna) című, megtörtént eseményeken alapuló mini-sorozatot a kétszeres Emmy-díjas (Ozark) Julia Garnerrel a főszerepben. A sorozat a New York Magazine „How Anna Delvey Tricked New York’s Party People” című cikkén alapul. A sztori az elítélt csalóról, a New York-i elit pénztárcáját és szívét meghódító orosz származású Anna Sorokinról szól, aki – az Instagramozást pro szintre emelve – egy gazdag német örökösnőnek, Anna Delveynek adta ki magát, és így férkőzött amerikai politikusok, bankok és más mágnások közelébe.

Február 25-én pedig úgyszintén a Netflixen rajtol el a Vikingek: Valhalla (Vikings: Valhalla). Ez a testvérsorozat 100 évvel a Vikingek eseményei után szövi tovább a történetet, s bemutatja az ismert északi harcosok újabb generációját, többek közt Leif Eriksont (Sam Corlett), Freydist (Frida Gustavsson), vagy éppen Hódító Vilmost.