2024. március 29., péntek
KALANDTÚRA

Szkopje

Az a hír járja Szkopjéban, hogy ha az ember valami oknál fogva megáll egy percre a városban, odamennek hozzá a turisták és lefényképezkednek vele, gondolván, hogy szobor. Tény, hogy úton-útfélen márvány- vagy bronzalkotásba botlik, aki Észak-Macedónia fővárosában sétál. A szobrok pontos számát nagyon kevesen ismerik, csakúgy, mint felállításuk pontos okát. Hivatalosan az ország megújulásának szimbólumai, Szkopje új arculatának legfőbb elemei.

2010-ben fogadta el Macedónia parlamentje a Szkopje 2014 programot, amelynek célja egy új, modern, független országimázs kialakítása. A projekt 20 új épület és 40 köztéri szobor felállítását látta elő. Én 125-ig jutottam a szobrok számolásakor. Az ellenzék szerint a tömérdek szoborral a kormány el akarja terelni a figyelmet az ország valós problémáiról. Nemzetközi szakértők véleménye szerint pedig Macedónia egy új identitást akar ráerőltetni a népre. Az új nemzetben a valaha volt antik, szép idők élednének újjá – kezdetben a szobrok segítségével –, amikor a macedónok kiváló kapcsolatot ápoltak a görögökkel. Ezzel szakítanának a szláv gyökerekkel, és egy csapásra elnyomnák az egyre erősödő és gyarapodó albán vonalat is.

A Vardar folyó Szkopjén átcsordogáló rövid partszakaszán számos új épületet emeltek az új arculat jegyében. Az ókori görög stílustól, napjaink modern acél-üveg kompozícióig számos építészeti stílus megtalálható. Az épületek többsége állami intézmény, minisztériumi épület vagy a sok múzeum egyike. Hogy még tarkább legyen a főváros képe, néhány szórakozóhellyé átalakított kalózhajó is megfeneklett a pár tíz centiméter mély folyóban. A Vardarban van három hatalmas acélkocka is, rajtuk jókora betűkkel kiírva a hit-remény-szeretet. És természetesen a vízben is van két szobor: az egyik épp fejest ugrani szándékozó karcsú női alak, a másik fürdőzőnek csak a két lábszára van ki a vízből. Szkopjei unikumok, ilyen alkotásokból sincs sok a világban.

Több szökőkút töri meg a város csendjét, de lovasszobrokból sincs hiány. A város kéthektáros főtere szintén a Szkopje 2014 projekt részeként újult meg. Központi eleme Nagy Sándor több méter magas ágaskodó lovasszobra. Nem messze tőle egy emléktábla áll Teréz anya szülőháza helyén. Néhány száz méterre egy modern épületben alakították ki Észak-Macedónia leghíresebb szülöttének (Teréz anya) emlékmúzeumát – természetesen pár Nëna Terezé-s szobor társaságában. Van a macedón fővárosnak egy jókora diadalíve is – sok-sok márvány és bronz szoborral. A főtérrel szemben, a folyó túlpartján áll az albánok lakta negyed. Kacskaringós macskaköves utcákkal, jellegzetes keleti bazári hangulattal és lényegesen kevesebb bronzalkotással.

A II. világháború utáni helyreállításban és építkezésben Jugoszlávia déli tagköztársasága sem maradt el nagyon a többitől. Új arculatot kapott. 1963 nyarán 20 percen át rengett a föld Szkopje alatt, romba döntvén az épületek több mint négyötödét. Nemzetközi segítséggel a város ismét újjáépült. Új arculatot kapott. Tíz éve a helyét és útját kereső macedón nép vezetői ismét átépítik a várost. Szkopje hatvan év alatt harmadszor is új arculatot kapott. Ahogy a város ma kinéz, sok helybéli azon a véleményen van, hogy a következő húsz év sem fog elmúlni nagytakarítás nélkül…