2024. március 29., péntek
AZ ALKOTMÁNY MÓDOSÍTÁSA (9.)

A bíró elmozdíthatatlansága

Sorozatunkban olvasóink a Szerb Köztársaság hatályos Alkotmányának módosításáról szóló dokumentummal ismerkedhetnek meg. Utóbbi összesen 29 módosítást tartalmaz. Napról napra egy-egy módosítást olvashatnak magyarul lapunk hasábjain. Minden írás a módosítás érintette, még mindig hatályos alkotmányos rendelkezéssel kezdődik, hogy érezhető legyen, milyen jellegű módosításokat tárnak a nép elé. A polgárok 2022. január 16-án referendumon dönthetnek a javasolt módosítási dokumentum megerősítésének támogatásáról.
Az Alkotmány módosításáról szóló dokumentum kilencedik módosító indítványa számozás tekintetében a hatályos Alkotmány 147. szakaszát (A bírák megválasztása), míg tartalmilag 150. szakaszát (A bíró elmozdíthatatlansága) érinti. Utóbbi jelenleg a következőképpen rendelkezik a hivatalos tartományi fordítás értelmében:

A bíró tisztségét azon a bíróságon láthatja el, amelyre megválasztották, és csak beleegyezésével helyezhető vagy irányítható át másik bíróságra.

A megválasztási bíróságnak, vagy e bíróság hatásköre túlnyomó részének megszűnése esetén, a bíró kivételesen beleegyezése nélkül is tartósan másik bíróságra helyezhető vagy utalható át, a törvénnyel összhangban.
A kilencedik módosító indítvány a következőképpen fogalmaz (a fordításhoz részben a bírákról szóló törvény magyar fordítását vettük alapul, ez a jelenleg hatályos Alkotmányhoz képest részletesebben szabályozza ezt a témakört):
A bíró jogosult azon a bíróságon ellátni tisztségét, ahová megválasztották, és csak beleegyezésével helyezhető át tartósan, vagy rendelhető ki ideiglenesen egy másik bírósághoz, az Alkotmányban előirányzott eset kivételével.
A kinevezési bíróság megszűnésének esetében a bírát arra a bíróságra helyezik át, amelyik átveszi a megszüntetett bíróság hatáskörét.
Amennyiben megszűnik a kinevezési bíróság hatáskörének túlnyomó része, a bíró kivételesen belegyezése nélkül is tartósan áthelyezhető, vagy ideiglenesen kirendelhető másik, azonos rendű bíróságra, amelyik átvette a bíróság hatáskörének túlnyomó részét.
A bírónak, akit tartósan áthelyeztek, vagy ideiglenesen kirendeltek másik bíróságra, jogában áll megtartania az áthelyezés, vagy a kirendelés előtti bíróságon kapott fizetését, amennyiben az kedvezőbb számára.
A bíróság hatáskörének túlnyomó része akkor szűnik meg, amennyiben a bíróság hatáskörének módosítása, új bíróság alapítása, vagy egyéb, törvényben előírt eset okán csökken a bíróságon szükséges bírák létszáma.
A tartós áthelyezésről, vagy az ideiglenes kirendelésről szóló döntés ellen a bíró az Alkotmánybíróságnál fellebbezhet, ez kizárja az alkotmányjogi panasz benyújtására való jogot.

A részletezett módosító indítványra a bírói tisztség állandóságára vonatkozó alkotmányos garancia kiteljesedésének az eszközeként lehet tekinteni, olvasható az Alkotmány módosításáról szóló dokumentumban. Mint hozzáteszik, a javasolt módosítással átfogóbbá teszik az eddigi alkotmányos szabályozást, amelyik alapjaiban nem változik, ám a szükséges részletezések beemelésével hozzájárulhat a bírák áthelyezésével esetlegesen összefüggésbe hozható visszaélések meggátolásához. A jogtudomány a bírák elmozdíthatatlanságának intézményére a bírák döntési autonómiájának, azaz függetlenségének a biztosítékaként tekint.