2024. március 28., csütörtök

Új bírák régi választási rend szerint

Nebojša Savić marad az SZNB kormányzótanácsának élén

A köztársasági képviselőház szerdán több olyan bíró megválasztásáról döntött a Bírósági Főtanács javaslatára, akik első alkalommal lépnek erre a funkcióra több alapfokú és közigazgatási bíróságon. A Bírósági Főtanács tagjainak mandátuma is lejárt, így a fellebbviteli bírók soraiból választottak új tagokat. Továbbá megválasztották Visoka Plana főügyészét is.

A Bírósági Főtanács képviseletében a bírák megválasztását Aleksandar Pantić terjesztette elő.

Elmondta, Palánkán, Lebanéban, Velkia Planában, Prijepoljén, Ivanjicában, Petrovac na Malviban az alapfokú, illetve közigazgatási bíróságon jelöltek bírákat, valamint Lazarevacban, Rumában és Zomborban, valamint Negotinban a szabálysértési bíróságok kapnak új bírákat. A jelöltek megválasztására több közfelhívásra benyújtott pályázatok után került sor. A Bírósági Főtanács tagjainak mandátuma is lejár. Az ő helyét Gordana Veljković, a Kragujevaci Fellebbviteli Bíróság bírája veszi át.

A felszólaló képviselők rámutattak, ez az utolsó alkalom, hogy ilyen módon a parlament választja meg a bírákat, ugyanis a január 16-án várható népszavazás után, ha módosul az alkotmány, már új rendszerben történik a megválasztásuk.

Napirenden szerepelt a Szerbiai Nemzeti Bank Kormányzótanácsa tagjainak megválasztása is. A kormányzótanács élén továbbra is Nebojša Savić áll majd.

Ma érvénytelenítik Loznica rendezési tervét

A Jadar védelmezői ezek után sem hagynak fel a tüntetésekkel

Miután kedden este, a kormány nyitott ülésén Aleksandar Vučić államfő bejelentette, hogy elvetik azt a területrendezési tervet, amely a Rio Tinto angol–ausztrál bányaipari vállalat Jadar nevű projektjét, vagyis a tervezett lítiumbányát is előirányozta, Loznica városi képviselő-testületét ma 10 órára hívták össze, hogy többek között erről is döntést hozzanak.

Az államfő bejelentését követően, és a városi képviselő-testület ülését megelőzően Loznica város hivatalos honlapján a területrendezési tervdokumentáció mellé feltüntették: „nem érvényes”.

Marija Alempić, az Óvjuk Jadart és Rađevinat szervezet képviseletében a Nova.rs portálnak elmondta, hogy a területrendezési terv elvetését követően sem szabad elállni a tüntetésektől, hiszen a Rio Tintóval megkezdett történet ezzel nem ér véget.