2024. április 24., szerda

A Győri és a Sötét család a példamutató

A Vancsesz átnyújtotta a példamutató és családbarát elismeréseket

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége Topolyán tartotta meg évzáró ünnepségét, amelynek keretében Fodor Zoltán, a szervezet elnöke, az alelnökökkel – a topolyai és a kishegyesi tagszervezetek elnökeivel –, Tót Gabriellával és Kerepes Árpáddal átnyújtotta az ez évre, illetve a múlt évre vonatkozó családbarát elismeréseket. A Példamutató Nagycsalád díjban a négygyermekes nagybecskereki Győri család és a háromgyermekes bácskossuthfalvi Sötét család részesült.

A nagybecskereki Győri család a díj átvételekor

A nagybecskereki Győri család a díj átvételekor

A Vancsesz elnöke elmondta, hogy kritikus időszakon vannak túl, hiszen a mai napig érzik a korábbi elnökük, Krizsán Vilmos halálával keletkezett űrt.
– Számunkra tragikusan indult az év Krizsán Vilmos halálával. Vilmosnak akkora volt a munkabírása, hogy rajta kívül nekünk, akik utána igyekeztünk tovább mozgatni a szálakat, nem is igazán volt rálátásunk mindazokra a folyamatokra, amik jellemezték a Vancsesz szerteágazó tevékenységét. Mire átláttuk a szervezet működését, addigra kicsúsztunk több pályázati határidőből. Szerencsére azonban a kialakult helyzetre több forrás is tekintettel volt, illetve nagy köszönet munkatársaimnak és a tagságnak, valamint az elnökség tagjainak is, akik nélkül ma nem folytathatná a munkát a szervezet. Úgy érzem, ma már lassan kilábalunk a nehéz helyzetből – ezekkel a szavakkal köszöntötte Fodor Zoltán a rendezvényen jelen levőket.

A Vancsesz döntése értelmében Kishegyes község önkormányzatának ítélték az idén a Családbarát Önkormányzat elismerést, amelyet Sándor István alpolgármester vett át, és mondott érte köszönetet.
– Az önkormányzat ott tud segíteni, ahol arra segítő partnerekre talál. Mi igyekszünk segíteni a nagycsaládosoknak, és ehhez kell egy olyan velünk együttműködő szervezet, amely a nagycsaládosokat összefogja, képviseli az érdekeiket, és megfogalmazza az igényeiket. A nagycsaládok szerepe és együttműködő szándéka is elengedhetetlen. Mi pályázati úton nyújtjuk a legtöbb támogatást, amihez szintén nélkülözhetetlenek az emberek, vagyis a nagycsaládok. A díjért köszönettel tartozunk Kerepes Árpádnak, a nagycsaládosok vezetőjének, mert ugyan az önkormányzat veszi át az elismerést, de ehhez kellettek a nagycsaládosok is – mondta Sándor István.
A legsikeresebb nagycsaládos-szervezetnek járó elismerést a horgosi Fészek Nagycsaládosok Egyesületének ítélték oda, és az elnök asszonynak, Csikós Erzsébetnek nyújtották át.

A bácskossuthfalvi Sötét család a díj átvétele után

A bácskossuthfalvi Sötét család a díj átvétele után

– Egyesületünkhöz 33 horgosi, környékbeli és a jobb megélhetés reményében elköltözött család tartozik. Utóbbi tagjaink, attól függetlenül, hogy életvitelszerűen nem élnek itthon, csak időközönként látogatnak haza, igyekeznek minél többféle módon kivenni a részüket a tevékenységeinkből, és támogatnak bennünket, fizetik a tagsági díjat. Elsősorban arra törekszünk, hogy átadjuk vidékünk hagyományait, régi életmódját, mentalitását a fiataloknak – nyilatkozta Csikós Erzsébet.
A Vancsesz köszönetet mondott a rendezvényeiken több alkalommal is odaadóan részt vállaló tornyosi Magda-Lak Tájháznak, illetve Szabó Magdolnának.