2024. március 28., csütörtök

A topolyai középiskolák jövőjét biztosítja

Az ősszel megnyílt diákotthonban tett látogatást munkatársaival Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke

Közel két hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit a Mezőgazdasági Iskola keretében működő diákotthon Topolyán. A 102 férőhelyes intézmény iránt komoly érdeklődés mutatkozott, 80 százalékban belakták a tanulók, elsősorban a szomszédos Mezőgazdasági Iskola diákjai, akikre négy nevelő és egy pedagógus felügyel. Az intézményben tett látogatást tegnap Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke. A vendégekkel tartott Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és az MNT tisztségviselői, Szatmári Adrián polgármester és munkatársai, a községbeli intézményvezetők kíséretében. A megjelent vendégeket dr. Horváth Zsolttal, a Mezőgazdasági Iskola igazgatójával közösen Barna Boglárka, a diákotthon vezetője köszöntötte.

Barna Boglárka köszönti a diákotthonba érkező tartományi küldöttséget, élén Pásztor Istvánnal

Barna Boglárka köszönti a diákotthonba érkező tartományi küldöttséget, élén Pásztor Istvánnal

– Hálával tartozunk mindazoknak, akik a segítségünkre voltak a tervezéstől a kivitelezésig, hogy megnyithassuk a diákotthont a tanulók számára. Külön köszönjük több tartományi szerv közreműködését, így a nagyberuházási igazgatóság hozzájárulását és Topolya község önkormányzatának a támogatását. Emellett örömmel fogadtuk el a vajdasági diákotthonok és a TSC Labdarúgó-akadémia tanácsait és segítségét az intézményünk elindulásában – mondta köszöntőjében.

A topolyai diákotthon építése 2008-ban kezdődött el. Topolya községnek, valamint a tartományi szerveknek is közös érdeke volt, hogy a korábban belefektetett munka ne vesszen kárba, és közös fellépéssel igyekeztek pontot tenni a folyamat végére. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elmondta, hogy összesen 2 millió euró dinárellenértéke lett befektetve a diákotthon építésébe, és örömmel nyugtázta a végeredményt.

– Szerencsére a 13 évvel ezelőtt elkezdődött építkezés menet közben kialakult kálváriája sikeresen fejeződött be, mert a döntéshozókban, a tartományi parlamentben megvolt az az elhatározás, hogy mihamarabb befejeződjön az egész folyamat. Elsősorban tartományi forrásokból és községi eszközökből sikerült megnyitni, berendezni. Biztos vagyok benne, hogy az eddig utazó, most már bentlakó gyerekeknek a diákotthon hatalmas könnyítés és megkönnyebbülés. Különösen a középiskolások szüleinek, hiszen 50 euróért a nap 24 órájában biztonságban, melegben tudják a gyermeküket, és napi háromszori, minőségi és egészséges étkezésre van lehetőségük – mondta Pásztor István, akinek véleménye szerint a kollégium erősíti Topolyát mint várost és a középiskoláit is.

Pásztor István a diákotthon lakóival is elbeszélgetett

Pásztor István a diákotthon lakóival is elbeszélgetett

Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy a diákotthon tartományi fenntartású intézményként működik.
– Jelenleg a topolyai diákotthon az egyik legszebb és legkorszerűbben felszerelt ilyen jellegű intézmény Vajdaságban. Már a kezdetektől a férőhelyek 80 százalékát betöltötték a tanulók, az érdeklődéseket figyelembe véve jövőre várhatóan ennél még nagyobb népszerűségre számíthat az intézmény, aminek következtében már fontos lesz a diákok tanulmányi eredménye a rangsorolásnál – nyilatkozta a tartományi oktatási titkár.

Szatmári Adrián polgármester kitért rá, hogy még múlt évben az idei terveket összeállítva az önkormányzat elsődleges szempontja volt, hogy megnyíljon a diákotthon, és hogy részévé váljon a község oktatási-nevelési rendszerének.
– Az épület befejezésére vonatkozóan 2019-ben kezdődtek meg a munkálatok, és erre a célra az önkormányzat a költségvetésből megközelítőleg 52 millió dinárt különített el, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pedig további 25 millió dinárral járult hozzá. Múlt évben vásároltuk meg a berendezést a tartományi költségvetésből előirányozott forrásokból. Abból kiindulva, hogy ebben a pillanatban gyakorlatilag az itt lakók közül 76-an a Mezőgazdasági Iskola diákjai, a jövőben az önkormányzat tervei között szerepel, hogy az egykori hotel újjáépítése során 59 férőhellyel egy újabb diákotthont alakítsunk ki Topolya központjában, ami sokkal attraktívabb lesz majd a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, valamint a Sinkovics József Műszaki Iskola diákjainak – fogalmazott a polgármester.

A bajmoki Dragana Pepšić, a mezőgazdasági technikusi szak másodikosa rendkívül elégedett a diákotthon légkörével.
– A legjobban az tetszik, hogy sportaktivitásokat is szerveznek számunkra, és ez lehetőséget ad, hogy megismerjük egymást – mondta el a bajmoki lány, aki korábban naponta ingázott, mint ahogy a dreai Deli Ivett is, aki szintén a technikusi szak másodikosa.
– Az utazást szüleim közreműködésével oldottam meg egy szakaszon, illetve busszal érkeztem Topolyára. Azt az időt, amit korábban utazással töltöttem, most tanulásra fordíthatom. Könnyű volt beilleszkedni, a légkör is nagyon jó, a tanáraink, nevelőink pedig odafigyelnek ránk, és kedvesek velünk. Úgy érzem, hogy a körülmények megfelelően „szigorúak”, és az időbeosztásunkra is gondot viselnek, hogy hasznosan és tartalmasan töltsük el a szabadidőnket is – nyilatkozta.