2024. április 20., szombat

Több, mint kétezer csomag érkezett

A Caritas, a Szabadkai Közkórház és a Szociális Központ kapott adományt

A Batschka Stiftung Alapítvány, amely mögött a szabadkai Phiwa vállalat áll, tegnap 2110 darab karácsonyi csomagot adományozott a szabadkai Caritasnak, a Szabadkai Közkórháznak és a Szabadkai Szociális Központnak. Emellett a Szabadkai Közkórház onkológiai osztályának egészségügyi felszerelést is adományoztak. A csomagokat két teherautó hozta a Caritas székházához. A Szabadkai Közkórház és a Szabadkai Szociális Központ képviselői a Galéria Hotel előtt vették át a nekik szánt adományokat.
Az átvételnél megtartott sajtótájékoztatón Tóth Valéria, a Phiwa vállalat igazgatója elmondta, hogy az akciót minden évben megszervezik.
– A Phiwa vállalat tíz évre visszamenően minden évben, a Batschka Stiftung nevében, karácsonyi ajándékcsomagokat adományoz szociálisan veszélyeztetett családoknak. Emellett a Szabadkai Szociális Központ és a Szabadkai Közkórház számára is biztosítottunk csomagokat, továbbá a kórház számára adományozunk egy felszereléseket tartalmazó csomagot, amely többek között egy EKG-készüléket és egyéb olyan eszközöket is tartalmaz, amelyekre az ellátás során szükségük van. Ez utóbbi adomány összértéke 4500 euró, amely az onkológiai osztály számára van előirányozva. Emellett a Caritas részére biztosítunk egy 32 ezer euró értékű, mozgáskorlátozottak szállítására alkalmas gépjárművet, amelyet a tervek szerint márciusban fogunk átadni a szervezet részére – nyilatkozta a sajtónak az igazgató.
Dr. Dragica Čizmarević Štrbac, a kórház onkológiai osztályának vezetője megköszönte az adományt, főleg az alapítvány által biztosított egészségügyi felszerelést.
– Ez az adomány legfőképp a pácienseink számára bír nagy jelentőséggel. Többek között kaptunk egy korszerű EKG-készüléket, infúziós pumpát, vérnyomásmérőket és sztetoszkópokat. Nagyon örülünk ennek az adománynak. A vállalat 2002 óta minden évben gondol ránk, és ezt a tradíciót egyszer sem szakította meg. Reméljük, ez az együttműködés folytatódni fog – mondta az onkológiai osztály vezetője.
Ric Gábor, a Caritas igazgatója a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a csomagokat igyekeznek eljuttatni oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.
– A csomagok mennyisége és tartalma évről évre változik, de ez óriási segítség szervezetünknek. Idén a Caritas 1910 csomagot kapott, amelyeket a nehéz sorsú gyermekek között fogunk szétosztani. A szétosztás főképp a plébániákon és óvodai csoportokon keresztül történik. Leginkább a falusi óvodákat keressük meg, ugyanis főleg a falvakban fordul az elő, hogy a szülők nem dolgoznak gyárakban, nagyobb vállalatokban, ahol karácsonyi csomaghoz jutnának. Így mi igyekszünk ezt az űrt kitölteni. Továbbá vannak olyan családok is, amelyeket a Caritasban igyekszünk segíteni, ők is kapnak a csomagokból. Ezenkívül más szervezetek számára is, amelyeknek a sérült gyermekek a célcsoportja, juttatunk a csomagokból. Ez az adomány nagy örömöt szerez a rászoruló gyermekeknek. A csomagokban egyébként főleg édességek találhatóak. Voltak évek, amikor játékok is voltak bennük, de mivel a csomagok széles célcsoporthoz jutnak el, az egészen kis gyermekektől a negyedikes általános iskolásokig, nehéz olyan játékot találni, amely mindenkinek megfelelne – magyarázta Ric Gábor.
Tijana Mihajlović, a Szabadkai Szociális Központ képviselője megköszönte, hogy az alapítvány felismerte az intézmény támogatásának fontosságát, és ezen keresztül azon gyermekeket, akik nevelőszülőknél vannak elhelyezve. Hozzátette, hogy a központ karácsonyi műsor keretében adja át a gyermekeknek a csomagokat.