2024. április 24., szerda

A gyakorlati oktatás előnyeiről

Tanácskozást tartottak a duális képzés megvalósulásáról

Szabadka Város Jóléti és Gazdasági Tanácsa szervezésében tegnap tanácskozásra került sor, amelynek fókuszában a duális oktatás állt, és amelyen a helyi önkormányzat képviselői mellett jelen voltak a duális oktatásban részt vevő cégek, iskolák képviselői is, ugyanakkor ezúttal több diák is meghívást kapott, így az illetékesek első kézből szerezhettek információt erről az oktatási módszerről.
A duális képzés megvalósulása címmel meghirdetett rendezvény résztvevői általánosságban pozitívan értékelték a duális oktatás eredményeit, ugyanakkor a problémákat is sikerült átbeszélniük. Utóbbiak között elsősorban a rugalmasság hiányát említették meg, amire várhatóan a duális oktatáshoz köthető törvénymódosítás megoldást fog kínálni.
A tanácskozást követően Hugyi István, Szabadka Város Szociális és Gazdasági Tanácsának elnöklője lapunknak adott nyilatkozatokban kiemelte, a duális oktatás célja, hogy a diákok itthon próbáljanak meg érvényesülni.
– A mai tanácskozás célja az volt, hogy meghallgassuk a duális oktatásban részt vevő tanulókat, hogy ők mondják el, mi az, ami jól működik, és mi az, amin változtatni kellene. Nagyon fontos, hogy a diákok ma elmondták a tapasztalataikat, meglátásaikat azokkal a cégekkel, vállalkozásokkal kapcsolatban, amelyek a duális oktatás keretében foglalkoznak velük. A beszámolók alapján a duális oktatás jól működik, de természetesen mindig van min javítani. Amikor a duális oktatásról beszélünk, az emberek többségének az ipari parkban lévő gyárak és a futószalag melletti munka jut az eszükbe, de ez nem erről szól, hanem arról, hogy holnap valaki jó szakemberré tudjon válni. A jó szakemberek már most is tisztességesen meg tudnak élni, mert hiány van belőlük. Az iskolák és a cégek közös szándéka, hogy minél többen tanuljanak hiányszakmának számító irányokon, és hogy minél többen itthon maradjanak, hogy elégedettek legyenek a fizetésükkel. A duális oktatással olyan eredmények érhetőek el, amelyek létfontosságúak a társadalom számára – fogalmazott Hugyi István.
Zombori Imre, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója a duális oktatásban felmerülő nehézségekről is szót ejtett.
– Iskolánkban pincér és szakács szakon van magyar osztályunk, amely a duális oktatásban vesz részt, és ez a mai tanácskozás jó lehetőséget nyújtott arra, hogy megnézzük, hogy az elmúlt három évben hova sikerült eljutnunk. A duális oktatást mindenki pozitívan értékelte, hisz valóban hozzájárul ahhoz, hogy olyan szakmát tanuljanak a diákok, amire ténylegesen szükség van a munkaerőpiacon, másrészt a diákok is megfelelő gyakorlati tudásra tehetnek szert. Az iskolák, a munkaadók, a diákok és a szüleik is elégedettek, de természetesen problémák itt is vannak. Mindannyiunk közös problémája a járványhelyzet, amely lelassította a gazdasági aktivitásokat, egyes iparágakban nyersanyaghiány észlelhető, míg a vendéglátóipar csupán csökkentett kapacitásokkal működik, tehát voltak kiesések a gyakorlati munkában, de bízunk abban, hogy fokozatosan kilábalunk ebből a helyzetből. Másrészt azt is megállapítottuk, hogy a duális oktatás rendszerének flexibilisnek kell lennie, vagyis lehetővé kell tenni, hogy szükség szerint vegyes osztályokat is lehessen nyitni, ahol csak a tanulók egy része tanul a duális rendszerben, és attól függően, hogy hány vállalat érdekelt az adott szakirányon tanuló diákok bevonásában, kombinált osztályokat is lehessen nyitni, ugyanakkor a várható törvénymódosításokkal az is lehetővé válhat, hogy a diákokat menet közben is át tudják helyezni, ha bizonyos vállalatok valamilyen oknál fogva nem tudják őket tovább fogadni – mondta Zombori Imre.