2024. április 25., csütörtök

Hulladékátrakó állomás épül Óbecsén

Az óbecsei községi képviselő-testület pénteken 18. alkalommal gyűlt össze. Az ülésen többek között elfogadták az Óbecse község helyi hulladékkezelési tervének a meghozataláról szóló határozatot a 2021-től 2031-ig terjedő időszakra.

– Az új terv változásokat tartalmaz, amelyek kihatnak a Potisje kommunális közvállalat tevékenységére is. A Botra városi hulladéklerakót két-három év múlva be kell zárnunk, a szemetet a nagykikindai hulladéklerakóba szállítjuk majd. Ez újabb költségeket jelent Óbecse község számára. Ahhoz, hogy el tudjuk szállítani a hulladékot, először is átrakóállomást kell építenünk. Ezzel kapcsolatban kikérjük majd a polgárok véleményét is, hiszen olyan területen kell létrehozni ezt az állomást, amely mindenkinek megfelel. Az átrakóállomás kiépítése földterület megvásárlása nélkül a számítások szerint mintegy egymillió euróba kerül majd, így számítunk a környezetvédelmi minisztérium támogatására – mondta Dragan Tošić, Óbecse község polgármestere.

A községi képviselő-testület tagjai elfogadták az Óbecse község és Zaječar város, valamint Bajina Bašta község együttműködési protokollja szövegének jóváhagyásáról szóló határozatot és az Óbecse község köztulajdonába tartozó építkezési telek eltulajdonítási eljárásának elindításáról szóló határozatot. Az ülés után a Városok és Községek Állandó Értekezlete (Stalna konferencija gradova i opština) képviselői a költségvetési portálról tartottak ismeretterjesztő előadást.

– A költségvetési portál Óbecse község honlapjának szerves része lesz majd. A portálnak pont az a célja, hogy a polgárok mindent megtaláljanak egy helyen. Idetartoznak a költségvetéssel kapcsolatos különféle információk, az általános információktól kezdve, mint például mi is az a költségvetés, egészen a konkrét adatokig: Óbecse község mekkora összegeket különít el a költségvetésből a különféle projektek megvalósítására. Óbecse község egy a 33 helyi önkormányzat közül, amely vagy már bevezette ezt a portált, vagy folyamatban van a bevezetése – nyilatkozta Milana Radomirović, a Városok és Községek Állandó Értekezlete munkatársa.