2024. április 23., kedd

Madárbarát nap

A topolyai Arcus Környezetvédelmi Egyesület és a kishegyesi Greenhead Környezetvédelmi Egyesület madárnapot tartott a Nők Kishegyesi Fórumának székházában, ahol egyaránt voltak bel- és kültéri foglalkozások. Lénárd Endre, az Arcus ornitológiai szakcsoportjának aktivistája és a hétvégi program szervezője arról számolt be, hogy igazi összefogással sikerült megszervezni az eseményt.

– Tavasszal az önkormányzatnál madárodúkra pályáztunk, és sikeresen megnyertük a támogatást. Ennek köszönhetően 50 darab B típusú madárodút biztosítottak számunkra. Beszereztük a szükséges anyagot, és a fészkek mellett sikerült egy nagy létrát is vásárolnunk, amire a további munkánkhoz lesz szükség. S mivel adott volt a lehetőség, jött az ötlet, hogy szervezzünk egy madárbarát napot, ami az egész családnak szól. A költségvetésünkben erre már nem volt pénz, ezért segítségért folyamodtunk. Közel 15 helyi vállalkozó támogatott bennünket, és ennek köszönhetően sikerült szerveznünk madárbarát napot a gyerekek számára – számolt be Lénárd, majd azt is elmondta, hogy különböző programok várták a gyerekeket.

Készülnek a madárodúk

Készülnek a madárodúk

– A gyerekeket rajzolási lehetőség várta Truzsinszki Imre amatőr festő vezetésével, aki megtanította a gyerekeket madarak ábrázolására és tájképek festésére. Néhány óvodapedagógus mozgásos feladatokkal és kézműves-foglalkozással készült a számukra. Aki a konyhában szerette volna kipróbálni magát, annak női fórum aktivistái megmutatták, hogyan kell palacsintát készíteni nagy mennyiségben. Természetesen a madárodúk készítése volt a fő tevékenység, azokat szögeltük, csiszoltuk és festettük – mondta el a szervező.

A madárbarát nap igen sikeres volt, amit jól bizonyít, hogy sok érdeklődőt vonzott, ezért a szervezők a folytatásán gondolkodnak. A madárodúk már elkészültek, így a következő madárbarát nap azok kihelyezéséről fog szólni. Lénárd végezetül arról is szólt, hogy a B típusú odúkat vidékünkön a széncinegék, a mezei veréb, illetve a házi veréb foglalja el.