2024. április 25., csütörtök

Huszonöt éves a Rákóczi férfikar

Jubileumi ünnepi műsort tartottak Csókán

Szombaton délután Csókán ünnepi művelődési programon emlékeztek meg a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikarának negyedszázados fennállásáról. A Csókai Művelődési és Oktatási Központ színháztermében elsőnek Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke köszöntötte a jubiláló kórust.

– A délvidéki és Kárpát-medencei magyarság számára az a megtartó erő, amely fellépéseik, robusztus előadásaik alkalmával felénk árad. Amikor elkezdenek énekelni, egyszerre megtelik az egész terem, akármilyen tágas is, megtelnek templomaink, szárnyaló hangjuk betölti a Kárpát-hazát, betölti és felemeli lelkünket. Megnő tőle az ember szíve, ahogyan Lőrincze Lajos tanár úr oly szépen mondta. Amikor először hallottam tőlük a Rákóczi-indulót elzengeni, bizony elakadt a lélegzetem. Korábban csak zenekari feldolgozásban hallottam csodálatos nemzeti fohászunkat, de ez valahogy egészen más volt: magasban szárnyaló, és mégis sokkal mélyebb… Hát ezért szeretem őket, ezért szeretlek benneteket, kedves ünneplő bajtárasaim. És ezért szeretett benneteket oly nagyon Cs. Simon Pista barátom az Úrban, Bodor Anikó is, Szöllősy Vágó László is, Olsvai Imre bátyánk is, és Csóka másik költője is, Fehér Kálmán… S szeret bizonyosan az odafönti csillagösvényen vágtatva a nagyságos fejedelem is, akitől a nevet és az erőt kölcsönöztétek. Meg a reménységet, hogy mindenek ellenére megmaradunk. Mindezért a nagyszerűségért, a közösség megtartásában betöltött szerepéért nem véletlenül kapta meg ünneplő férfikórusunk öt alkalommal is a rangos Vass Lajos-nagydíjat és az Aranypáva nagydíjat, aztán a Kóta-nagydíjat, az Olsvai-díjat, a Bodor Anikó-díjat, a Vajdaság Magyar Művelődési Szövetség Plakett díját és a többi rangos elismerést – mondta ünnepi beszédében Dudás Károly.

A jubiláló Rákóczi férfikar betyáröltözékben betyárnótákat énekelt

A jubiláló Rákóczi férfikar betyáröltözékben betyárnótákat énekelt

Az önkormányzat nevében Kormányos László méltatta a 25 éves férfikar munkásságát. A műsorban fellépett az adorjáni Szőke Tisza Művelődési Egyesület, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa és a Rákóczi férfikar Fehér Attila vezetésével. Következett a tornyosi Ady Endre ME asszonykórusa és tamburazenekara, a Rákóczi Szövetség Csókai Ifjúsági Szervezetének szavalói és a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör asszonykórusa. A művelődési program végén a II. Rákóczi Ferenc MME elnöke, Sziveri Szabolcs elevenített fel a kórus életéből néhány vidám történetet, emlékezetes vendégszerepelést. Az ünnepségre meghívást kaptak a Rákóczi férfikar egykori tagjai is. A 25 év alatt közel félszázan énekeltek a férfikarban, de közülük már többen nincsenek az élők sorában, róluk is tisztelettel emlékeztek meg az évforduló alkalmával. Kis Tóth Erika, a VMMSZ alelnöke, a Móra Ferenc MME elnöke meleg szavakkal köszönte meg a férfikarnak a magyar kultúra, a népdal megőrzése és népszerűsítése terén kifejtett sokéves áldozatos munkáját. Az ünnepi program végén a részvevők közösen elénekelték a Szózatot.