2024. április 19., péntek
XXV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Kiesett a címvédő

A középdöntő utolsó napjára egyetlen kérdőjel maradt, az viszont méretes, hiszen biztos volt, hogy a végső győzelemre is esélyes Norvégia, Svédország és Hollandia hármasából egyikük nem fog bejutni a csoportból a negyeddöntőbe.

A mindkét nagy riválissal döntetlenező svédek kora este elvégezték a maguk feladatát a románok legyőzésével, számukra innentől csak egy gólgazdag holland–norvég egál jelenthetett volna kiesést. Ám a nap slágermeccsén mindkét fél a győzelemre hajtott, ezen szándékukat pedig a hollandok tudták szélsebesen nyomatékosítani, mert miután sorra csenték el a labdákat a norvég támadások alatt, negyedóra után 11:5-ös előnyt építettek ki. De ugyanilyen gyorsan jött a fordulat, hiszen a norvég kapuban, ahova addig minden lövés beakadt, Silje Solberg a második 15 percben hatot védett, és már 17:17-es állásnál érkezett a félidő. A második játékrészben már végig a skandinávoknál volt a csekély előny, és bár a 2019-es világbajnokok többször is feljöttek egy gólra, a hajrában Inger Smits ziccerből lőtt kapufája és egy újabb fontos védés megpecsételte a hollandok sorsát, akik úgy maradtak le a folytatásról, hogy hat meccs alatt mindenkinél több, 270 gólt dobtak, a leggyengébb napjukon is 31-ig jutottak, és a mostani volt az egyetlen vereségük.

Hollandia ugyanúgy a harmadik helyen zárt a II. csoportban, mint az I.-ben Szerbia. Uroš Bregar tanítványai az utolsó találkozójukon Szlovéniával csaptak össze, ami különösen vegyes érzéseket váltott ki a vezetőedzőből, aki hat év után idén távozott hazai női csapatának éléről, hogy a szerb válogatottnál folytassa. Szerbia szinte végig vezetve hatgólos győzelemmel zárta ezt a presztízsharcot, a legrosszabb gólkülönbségű csoportharmadikként pedig hivatalosan a 12. helyen zárta a világbajnokságot (Magyarország a 10. lett). Bregar elégedett volt a fiatalításon átesett csapat játékával a torna során, és inkább csak a sorsot kárhoztatta, amiért a nyári olimpia két döntősével, a franciákkal és az oroszokkal kerültek egy csoportba, a négy győzelem melletti két vereségüket pedig tőlük szenvedték el.

Eredmények, I. csoport: Lengyelország–Montenegró 33:28 (16:9), Szerbia–Szlovénia 31:25 (19:14), Oroszország–Franciaország 28:33 (12:17). A csoport végeredménye: Franciaország 10, Oroszország 7, Szerbia 6, Lengyelország 4, Szlovénia 3, Montenegró 0 pont. II. csoport: Puerto Rico–Kazahsztán 30:27 (13:11), Svédország–Románia 34:30 (19:14), Hollandia–Norvégia 34:37 (17:17). A csoport végeredménye: Norvégia 9, Svédország 8, Hollandia 7, Románia 4, Puerto Rico 2, Kazahsztán 0 pont.