2024. április 20., szombat

Összeomlóban a villanygazdaság

Vučić: 6 millió köbméter földgázt a tőzsdén kell megvásárolnunk

Az időjárási viszonyok nem lepték meg a téli szolgálatokat, a lakosság 99,62 százaléka nem maradt áram nélkül, de a hátramaradt 0,38 százalék már napok óta áram nélkül van, emelte ki Aleksandar Vučić államfő, a kormány kedd esti ülésén, amelyen beszámolt arról is, hogy az áramellátás jelen pillanatban jelentős fejtörést okoz, ugyanis a szénkitermelésnél azzal nem számoltak, hogy nedves és sáros lehet a szén és a Nikola Tesla Hőerőmű leállhat.
Jelenleg a Morava, a Kolubara és a Zlatibori körzet van a legrosszabb helyzetben. Ivanjica területén a mai napig is vannak olyan háztartások, amelyekben még mindig nincs áram, bár az illetékes szolgálatok a terepen vannak.
– Hatalmas mennyiségű áramot importáltunk, így a kiesést pótolni tudtuk, de hatalmas anyagi kárt szenvedtünk – emelte ki Vučić, majd felszólította Siniša Mali pénzügyminisztert, hogy különítsenek el külön eszközöket áramra és gázra, mert senki nem maradhat ezek nélkül. Rámutatott arra is, hogy bár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megegyeztek a földgáz korábbi árában, azzal, hogy megnövekvő igény esetén, mint amilyen a mostani, a villanyáramhiány miatt a nedves szenet földgázzal akarják helyettesíteni, 6 millió köbméter földgázt kénytelenek a tőzsdén megvásárolni.
Vučić arra utasította az illetékeseket, hogy az udvarnoki tározók bővítését ne halasszák tovább, illetve a hőerőművek kapacitásának növelésére, az alternatív áramtermelésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Már csak azért is, mert az elkövetkező tíz évben a gazdaság növekedésével együtt várhatóan az áram és a földgázfogyasztás is növekedni fog.
A kormányülésen, amelyen jelen voltak a közvállalatok igazgatói is, továbbá Jorgovanka Tabaković bankkormányzó, a legtöbb szó az energensek hiányáról esett, ami kapcsán Vučić elmondta, az áramellátás várhatóan hétfőig stabilizálódik, hiszen akkorra tudják a hőerőművek bekapcsolni a tartalékkapacitásokat. Zorana Mihajlović reszorminiszter szerint azonban a Kostolacban kialakult gondok a nedves szénnel, valamint a villanygazdaságban nem megfelelő beruházások miatt az ország még legalább másfél hónapig nem lélegezhet fel.