2024. április 26., péntek

Mézeskalács, mint kézműves termék

A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szombaton Palicson a Vigadó épületében műhelymunkát tartott általános iskolásoknak, amelyen a mézeskalács díszítésével ismerkedhettek meg, de kipróbálhatták a nemezelést, és a gyertyaöntés technikáját is. Brezovszki Tamara, az egyesület elnöke elmondta, hogy a műhelymunka annak az Interreg – IPA Határon Átnyúló projektumnak az egyik állomása, amelyet a Talentum Egyesület és a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület közösen valósít meg. A projektum legfőbb célja, hogy kézműves termékeket állítsanak elő, valamint a kézműves termékek előállítását megtanítsa a következő nemzedék számára. A műhelymunkán a deszki egyesület tagjai is részt vettek.
– Tudományosan bizonyított tény, hogy egykoron egy paraszti család száz-százöt mesterséget ismert, ugyanis szinte mindent maguk állítottak elő. A mézeskalács díszítése is bizonyos értelemben egy kézműves szakág. Mi a projektum keretében a kézművesség segítségével szeretnénk megalkotni a deszki szerbség brandjét. A projektumban elkészült mézeskalács szívekben egy lepkét formázó motívum látható, amely egy 1920-as deszki textilmintáról származik. Ez a motívum összekapcsolja a két egyesületet, hiszen ez a közös logónk is – nyilatkozta lapunknak Brczán Krisztifor, az egyesület elnöke.
A műhelymunkán részt vett Ercsi Hargita, a szabadkai Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja, aki lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a projektum Szabadka Város idegenforgalma szempontjából is nagy jelentőséggel bír. A gyermekek a kézműves műhelymunkákon turisztikai termékeket állítottak elő. Külön örömét fejezte ki, hogy a műhelymunka helyszíne Palics volt, így a magyarországi partnerek megismerkedhettek a település idegenforgalmi kínálatával.