2024. április 26., péntek

Karácsonyfadísz-készítés és filmvetítés volt Csantavéren

Kellemes és ünnepélyes hangulatban telt a szombat délután a csantavéri gyermekek számára, akik szabadjára engedhették kreativitásukat és elkészíthették egyedi és különleges karácsonyi díszeiket. Mint megtudtuk, már évek óta megrendezésre kerül, s szinte hagyománnyá vált a karácsonyfadísz-készítés a Bartók Béla Művelődési Egyesületben. Óvodás és alsós gyermekek számára mindig érdekes lehet, ha közösen alkothatnak valami újat. Minden eszköz adott volt a számukra, melyek segítségével elkészülhettek a szebbnél-szebb gömbök, amelyeket végül haza is vihettek, illetve feltehettek a templom előtti karácsonyfára. Faragó Kornélia, a csantavéri kézimunka csoport vezetője elmondta, hogy nyáron igyekeznek is érdekes programokkal kedveskedni. Többek között dekupázsolnak, quillingeznek, hímeznek és a gyöngyfűzés is gyakran a foglalkozások közt szerepel.


E szombati nap nemcsak a kézimunka-foglalkozásról szólt, hanem egy filmvetítésről is, melyet ugyancsak az egyesületben szerveztek. A Pálinkafilm már csak azért is érdekes, mivel egy tömény utazás történetén keresztül mutatja be a szerbiai Vajdaság – elsősorban Csantavér és térsége – pálinkafőző és -fogyasztó néphagyományát, tárgyi kultuszát. A film készítői Szász Csongor (rendező) és Baróti Gábor (operatőr) 2003 óta dolgozzák fel mozgóképen Vajdaság kulturális örökségét. A cefrekészítés művészetével kezdve, a különböző házilag gyártott szerkezeteken és a főzés kulisszatitkain keresztül egészen a fogyasztói szokások ízes képi és hangi bemutatásáig arra vállalkozik a film, hogy a vajdasági kortárs irodalom ide vágó idézeteivel tegye még autentikusabbá a nézőben felépített mitikus elemeket és egy furcsa szellemet sem nélkülöző világot.
A téli események itt még nem fejeződnek be, ugyanis december 18-án 18 órai kezdettel a csantavéri Mendicus Művészeti Központ Tamburazenekara, illetve ifjú tamburazenekara lemezbemutató koncertet ad a színházteremben.