2024. április 26., péntek

A bolgár parlament megszavazta Kirill Petkov kormányát

A bolgár parlament hétfőn megszavazta Kirill Petkov négypárti koalíciós kormányát, amely a korrupcióellenes harcot tűzte zászlajára.

Petkov kormányalakítása hónapokig húzódó, három parlamenti választást is kiváltó belpolitikai válság végére tesz pontot. Az új kabinetet 134 képviselő támogatta a 240 tagú törvényhozásban.

A balközép koalíció jelmondata: „Zéró tolerancia a korrupcióval szemben". Az új miniszterelnök a 41 éves Kirill Petkov az amerikai Harvard elitegyetemen végzett. Kormányfői megbízatása előtt ügyvivő miniszterként a gazdasági tárcát vezette.

„Ragaszkodni fogok a korrupció leleplezéséhez a legalacsonyabb szinttől a legmagasabbig" – jelentette ki Petkov a parlamenti szavazás előtt tartott beszédében, kiemelve az igazságügyi reform fontosságát az ország számára. Petkov a kormány prioritásai között nevezte meg az igazságügyi reformot és a korrupció, a növekvő villanyáramár és a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, valamint a gazdaság újraélesztését.

Petkov a november 14-i előrehozott parlamenti választásokon győztes Folytatjuk a Változást (PP) párt társelnöke. A PP pénteken írt alá koalíciós megállapodást a Bolgár Szocialista Párttal (BSZP), a Van Ilyen Nép párttal (ITN) és a Demokratikus Bulgária (DB) szövetséggel.