2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a helyi termelők

Az V. Gazdanapokon bemutatták a Prosperitati Alapítvány és a Pro Scientia Naturae Alapítvány legújabb online képzési programját

A vajdasági termelők mellett vállalkozók, kézművesek mutatkoztak be az elmúlt hétvégén a zentai Sportcsarnokban ötödik alkalommal megrendezett Gazdanapokon, illetve a vele párhuzamosan megrendezett 21. Pálinkafesztiválon, a 9. alkalommal megrendezett Kulináris és ételipari kiállításon, illetve vajdasági helyi termékek bemutatóján. A kiállítók kézműves dolgokat, finom ínyencfalatokat, süteményeket, hagyományos és egzotikus fűszereket, alkoholos és alkoholmentes italokat kínáltak eladásra.
A rendezvénysorozat keretében bemutatták a Prosperitati Alapítvány és a Pro Scientia Naturae Alapítvány legújabb online képzési programját is. A 14 szakemberből álló nemzetközi gárda közreműködésével készült helyi termelőket segítő anyag kapcsán dr. Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány vezetője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a hús- és a növényi eredetű termékek rövid értékesítési láncon keresztüli forgalmazásáról és értékesítéséről szóló jogszabályok meghozatalát követően a termelők és az előállítók számára kicsit kaotikus volt a helyzet, nem igazán tudták, hogy mit is tehetnek, és miképpen is értelmezhetik ki ezt a kérdéskört. Ennek a kérdésnek a kezelését végül a Prosperitati Alapítvány karolta fel, amelyik felkereste a Pro Scientia Naturae Alapítványt, abból a célból, hogy egy konkrét útmutató anyagot készítsen az emberek számára és segítsék e jogszabályok értelmezését.
Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője kifejtette, hogy a kis mennyiségű élelmiszer-termelők és a kézműves termékeket előállítók szerbiai szabályozásokhoz való felzárkózását hivatott szolgálni a Zentán elindított internetes képzési program, ami a Szakmai segédlet a helyi termékek elkészítéséhez és forgalmazásához címet viseli.
A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője egyben rámutatott, hogy a nagyobb hozzáadott értékű termékek előállítása, az elsődleges mezőgazdasági termények feldolgozása a gazdaságfejlesztési stratégia fókuszában van és az öt stratégiai cél egyike. Juhász Bálint hozzátette, hogy annak ellenére, hogy több mint 300 ilyen projekt valósult meg az elmúlt években, több mint 2 millió euró támogatással s, hogy megalakították helyi termék védjegyet is, mégsem lehetnek teljes mértékben elégedettek, a helyi termékeknek a jelenléte alacsony az eddig megvalósított projektekhez képest, s ezen szeretnének változtatni.
– Ehhez viszont meg kellett érteni, hogy mire van szükség. Nyilvánvalóan nagy hatása van a tradíciónak, a mezőgazdasági folyamatok megértésének és annak a tudásnak, ami ehhez köthető, azaz a helyi termékek feldolgozásában kevés tudáshoz, információhoz jutottak eddig az emberek – hangsúlyozta Juhász Bálint. Hozzáfűzte, hogy ezzel az online képzési programmal ösztönözni, buzdítani szeretnék a termelőket, hiszen egy-egy ilyen helyi termék/termény feldolgozása és értékesítése több családnak biztosít megélhetést.