2024. március 28., csütörtök

Beteljesült álom a székház felújítása

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte meg fennállásnak harmincéves évfordulóját

Születésnapi székházavatóval és nagyszabású gálaműsorral ünnepelte meg megalapításának harmincéves évfordulóját szombaton Adán a Vadvirág Hagyományápoló Kör. A jeles jubileum alkalmából a helyszínen köszöntőt mondott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A magyar állam támogatásával megújult székházat az ünnepélyes szalagátvágással mgr. Hajnal Jenő, Tóbiás József, az adai képviselő-testület elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének vezetője, valamint a házigazdák részéről Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke nyitotta meg, majd Szungyi Károly adai esperesplébános szentelte fel. A rendezvényt az egyesület szavalói és zenészei, köztük a Bodros Tamburazenekar alkalmi műsorra tette emelkedettebbé. A megnyitón Varga Lívia köszöntötte a vendégeket, köztük az MNT, a VMSZ, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Ada község önkormányzatának és a községi intézményeknek a vezetőit és tisztségviselőit.
– Ma egy közösség álma beteljesült. A harmincadik jubileumát ünneplő Vadvirág Hagyományápoló Kör a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően gyönyörűen felújított székházat kapott. A Vadvirág HK tagjai olyan közösségi házat álmodtak meg, amely nyitott minden kulturális, tudományos, ifjúsági és egyéb kezdeményezés felé, és amellett, hogy próbateremként is funkcionál, teret biztosít a kisebb létszámú, közönséget vonzó, de igényes irodalmi és zenei műsoroknak, konferenciáknak, kerekasztal-beszélgetéseknek, találkozóknak és a kulturált szórakozásnak. Bátran kijelenthetjük, hogy közösségünk most valami igazán szépet, nemeset, Istennek és embertársainknak tetsző dolgot hozott létre. Szeretném ezért kifejezni hálámat Istennek, hogy meghallgatta imáinkat és köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek abban, hogy ez a csoda létrejöjjön. Köszönjük Ada község önkormányzatának, illetve Bilicki Zoltán polgármesternek, hogy megvásárolta az épületet, és hosszú távra a rendelkezésre bocsátotta egyesületünk számára. Hálával és köszönettel tartozunk Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, aki meghallgatta és megértette kérésünket és tolmácsolta a Magyar Kormány felé. Köszönjük a Magyar Kormánynak, hogy számon tartja és segíti a határon túli magyarok és a magyar közösségeket, köztük az egyesületünket. A Magyar Nemzeti Tanács segítségét is köszönjük, amely segített bennünket a projektum lebonyolításában. Köszönöm Tóbiás József elnöknek, aki mindenben segítségünkre volt és menedzselte ezt a beruházást – mondta Varga Lívia, aki azt kívánta az egyesület fiataljainak, hogy legyenek jó házigazdái a közösségi háznak.
Pásztor István, a VMSZ-elnök a jubileum alkalmából az identitáshoz való ragaszkodás fontosságát hangsúlyozta, amely megtartotta a magyarságot ezen a tájon, és amiben fontos szerepe van a Vadvirág HK tevékenységének és a megújult székháznak.
– Lehet-e jobb pillanatot választani a székház felújításának megmutatásához, egy harmincéves jubileum megünnepléséhez, egy közösségi összekapaszkodáshoz, mint advent harmadik vasárnapjának, az örömvasárnap előestéjét – tette fel a kérdést Pásztor István, majd azt kívánta a Vadvirág HK tagjainak, hogy lakják be felújított székházat, terei teljenek be jókedvvel, élettel, reménykedéssel, fiatalok hangjával és zenével, valamint legyen a vajdasági magyar közösség egyik nagy értéke, mint ahogyan eddig is volt.
Az MNT elnöke, mgr. Hajnal Jenő csodának nevezte a Vadvirág-székház felújítását, amit az egyesületi elnök és segítői hittel teremtettek meg.
– A harmincéves Vadvirág Hagyományápoló Kör ünnepén és székházavatóján az ember úgy érzi, hogy egy újabb állomáshoz érkezett, miközben valamennyien jól tudjuk, hogy útközben vagyunk. Útközben vagyunk, megyünk tovább, és az a sok fiatal, akik itt állnak, jönnek és meghódítják ezt a világot. Higgyünk bennük, erőt és egészséget kívánunk nekik! Rajtatok múlik a jövőnk, kedves fiatalok! – üzenete az MNT elnöke, aki után még Tóbiás József és Szungyi Károly is szólt az ünneplő közösséghez.
A Vadvirág Hagyományápoló Kör jubileumi rendezvénye az adai színházteremben zárult, ahol telt ház előtt mutatta be az egyesület „Ide köt az estéli harangszó” című gálaműsorát.
A gálaműsoron egyébként fellépett az egyesüket egykori és jelenlegi tagjai, a néptáncosok, a népzenészek és az asszonykórus. Muzsikált a Fokos népzenei együttes és a Pendergő tamburazenekar. A műsort összeállították az egyesület oktatói, Resócki Rolland, Fehér Orsolya, Polyák Szollár Anna, Varga Lilla, Zombori Péter és Varga Imola.