2024. március 29., péntek
XXV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Feszültség és fordítás

A középdöntőkre Llíriából Granollersbe költöző szerb válogatott első ellenfele ebben a szakaszban a montenegrói csapat volt. Az egykori honfitársak ellen erősen negatív a mérleg: az elmúlt három világbajnokságon egyaránt összefutottak, amelyeken egy döntetlen mellett két szerb vereség született, két éve pedig ez az ötödik hely sorsáról döntött.

Ezúttal is a montenegróiak kezdtek jobban, akik a szerb védelem hiányosságait kihasználva már a 11. percre négygólos előnyt építettek ki, amit a félidőig megőriztek (18:14). A különbség sokáig a folytatásban sem olvadt, ám Uroš Bregar tanítványai ekkor zsinórban négy gólt szereztek, és az 54. percre, 25:24-nél először vették át a vezetést. A végén néhány elkapkodott montenegrói támadás és Jovana Ristović védései biztosították, hogy a szerbek váratlan fordítása tartós maradjon, és végül 27:25-ös eredménnyel, 2013 óta először győzték le szomszédjaikat tétmeccsen. A szerb gólok több mint felét Tamara Radojević (8) és Jovana Stoiljković (7) hozták össze, míg a másik oldalon Jovanka Radičević jutott nyolcig, a meccs legjobbjának pedig a Ferencvárosban játszó Itana Grbićet választották. „Ez történelmi siker számunkra, büszke vagyok a lányokra, hiszen rendkívül kemény, óriási mentális nyomással járó mérkőzésen vagyunk túl” – méltatta Bregar a csapatot, amelynek így még maradt esélye a továbbjutásra, s kedvező eredmény számukra, hogy az oroszok nem tudtak nyerni a szlovénok ellen, ám a következő meccsen az olimpiai bajnok franciákkal szemben kell helytállni. A 2001-ben még a jugoszláv válogatottal bronzérmes Bojana Popović által vezetett, a tornán sérülés miatt több kulcsjátékosukat is nélkülöző montenegróiak azonban nullapontosak maradtak az I-es csoportban, így számukra biztosan ez a szakasz jelenti a végállomást.

Eredmények, I. csoport: Oroszország–Szlovénia 26:26 (14:15), Montenegró–Szerbia 25:27 (18:14), Franciaország–Lengyelország 26:16 (14:9). A sorrend: Franciaország 6, Oroszország 5, Szerbia 4, Szlovénia 3, Montenegró és Lengyelország 0 pont. II. csoport: Hollandia–Románia 31:30 (17:14), Norvégia–Puerto Rico 43:7 (21:3), Kazahsztán–Svédország 20:55 (10:21). A sorrend: Norvégia 6, Svédország és Hollandia 5, Románia 2, Kazahsztán és Puerto Rico 0 pont.

Kína visszalépett

Egy koronavírusos eset miatt Kína válogatottja visszalépett a világbajnokságtól. Az IHF tájékoztatása szerint a kínai járványügyi szabályok kimondják, hogy pozitív teszteredmény esetén azonnal el kell különíteni a fertőzött személyt, és csak a felépülése után, hat hét múlva térhet vissza hazájába. A küldöttség többi tagjának két hétig kell Spanyolországban maradnia, és rendszeresen tesztelik őket. A világbajnokság szabályzata alapján Kína hátralévő mérkőzéseinek két pontját 10:0-s gólkülönbséggel az ellenfelei kapják meg az alsóházi rájátszásban. A tornára szabadkártyával kijutott ázsiai csapat mind a négy meccsét elveszítette Spanyolországban.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA

Stadionavató győzelemmel

Történelmi jelentőségi volt a Szeged férfi kézilabdacsapata számára a csütörtök esti, Kiel elleni hazai BL-mérkőzés, hiszen ez volt az első, amit már új otthonában, a Felső-Tisza-parton épült Pick Arénában játszott. A nagyobb befogadóképességű, multifunkciós sportcsarnok a januári Eb-t szem előtt tartva épült, és máris tanúja volt az első nemzetközi győzelemnek. A Szeged végig őrizte néhány gólos előnyét a hétemberes támadójátékot preferáló németek ellen, a magas színvonalú védekezést hozó mérkőzés pedig végül négygólos magyar győzelemmel zárult. A másik csoportban eközben a Veszprém már negyedik idegenbeli vereségét könyvelte el, az egy alkalommal hatgólos előnyt is kiépítő Flensburg ellen csak rövid periódusokban tudott jól játszani. Ám mivel a Kielce kikapott a csoportutolsó Portótól, a PSG és a Barcelona pedig döntetlenezett, a tabella még szorosabb lett négy fordulóval az alapszakasz vége előtt. Most az Eb miatt két hónap szünetre vonul a bajnokság, folytatás február közepén.

A Pick Aréna (Fotó: MTI)

A Pick Aréna (Fotó: MTI)

Eredmények, a 10. forduló, A csoport: Elverum–Aalborg 28:34, Breszt–Montpellier 31:31, Zagreb–Vardar 23:22, Szeged–Kiel 30:26. Az élcsoport: Montpellier 16, Aalborg és Szeged 14, Kiel 13 pont. B csoport: Bukarest–Zaporizzsja 33:29, Flensburg–Veszprém 30:27, Porto–Kielce 29:27, PSG–Barcelona 28:28. Az élcsoport: Kielce 14, PSG, Veszprém és Barcelona 12 pont.