2024. április 25., csütörtök

Épített örökség – szecesszió

Az ÉMPE és a Porta Speciosa szakmai táborában Szabadka és Kecskemét kiemelkedő épületeit ismerték meg a részvevők

A magyarországi Porta Speciosa és az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete 11. alkalommal szervezte meg a vajdasági műemlékek és épített örökség kutatása, feltárása, tanulmányozása céljából az Épített örökség című szakmai programot.

Az idei szakmai tábor programja Szabadka és Kecskemét kiemelkedő szecessziós épületeinek megismerésére adott lehetőséget. Elsősorban a két városháza tanulmányozására került sor, melyeket a 19. század legnagyobb magyar építészei: Lechner Ödön, Pártos Gyula, Komor Marcell és Jakab Dezső terveztek, és jellegzetesen a magyar szecesszió stílusát viseli a két épület.

A program lehetőséget nyújt a jövendőbeli építészek, középiskolai diákok, egyetemi hallgatók számára ahhoz, hogy alaposabban, szélesebb körben feltárják a műemlék értékű építészetet. Tanulmányozva, körbejárva a helyszíneket, művészettörténészek előadását hallgatva, megismerik nemcsak az épületet, hanem azt a korszakot, azt a társadalmi, gazdasági időszakot, életvitelt, melyben ezek a csodálatos építmények épültek. A szakmai ismeretek mellett a többnapos program lehetőséget nyújtott a résztvevőknek arra, hogy manuális munkát végezzenek, rajzképességük, kreativitásuk fejlesztése céljából műhelymunkákon, foglalkozásokon keresztül.

Rendezvényünkkel a múlt szellemi gazdagságát őrizzük és igyekszünk továbbadni az ifjú nemzedéknek – olvasható az ÉMPE tájékoztatójában.