2024. március 28., csütörtök

A közösség ereje

Képzést tartott a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szombaton Újvidéken, lapunk székházában újabb ifjúsági képzést tartott A közösség ereje címmel, az ifjúsági civil szervezetek utánpótlása céljából. Ezúttal olyan témákkal foglalkoztak mint az ifjúsági önszerveződés fontossága, a szervezetvezetés elmélete, a hatékony csapatmunka alapja, a pályázatírás legfontosabb elemei és a pénzügyi elszámolás szabályai. A képzést Botka Csaba, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ elnöke és Kovács Birkás Zsolt civil aktivista tartotta.

– Ne sajnáljuk arra az időt, hogy megszólítsuk a fiataljainkat, hogy megkérdezzük tőlük, hogy mégis mire van igényük, hogy miben és hogyan látják a változtatás szükségességét. Az a küldetésünk, hogy segítsük őket ebben, hogy rámutassunk azokra a lehetőségekre, amelyekkel élni tudnak annak érdekében, hogy elképzelésüket sikerre tudják vinni. Így ezen a képzésen is több projektötletet igyekeztünk pályázati anyaggá formálni – mondta el Kovács Birkás Zsolt civil aktivista, előadó. Előadásában rámutatott arra is, hogy az egyesületek a civil szervezetek alapját képezik.

– Ami az egyesületi szervezkedést illeti, beszélhetünk informális csoportokról, formális csoportokról és szövetségekről. Az egyesületeket a lehető legegyszerűbb az összes szervezeti forma közül megalapítani. Elsődleges funkciója, hogy valamit megszervezzen a polgároknak. Ehhez alapvető szükséglet az, hogy képesek legyenek eszközöket találni. Nagyon fontos, hogy pályázzanak ezekre az eszközökre. Itt merül fel a különbség a csoportok között, hogy melyik csoport, hogyan és milyen feltételek mellett pályázhat. Majdnem minden pályázatot formális csoportokra írnak ki, az informális csoportokra általában az ifjúsági kategóriában jelentetnek meg pályázatot, csak nagyon ritkán tudnak a természetes személyek pályázni – hangsúlyozta Kovács Birkás Zsolt, aki előadásában a pályázatírás legfontosabb elemeiről és a pénzügyi elszámolás szabályairól is értekezett.

Botka Csaba három kisebb csapatépítő játékot szervezett a résztvevők számára.
– Minden komolyabb cég rengeteg pénzt fektet abba, hogy állandó jelleggel tartson különféle csapatépítő játékot, aminek elsősorban az a legfontosabb célja, hogy minél közelebb kerüljenek egymáshoz a csapattagok és természetesen, hogy minél jobban megismerjék egymást. Két csapatépítő játék erről szól. Nemcsak azért vagyunk itt, hogy valami újat halljunk, hanem azért is, hogy közösséget építsünk – fogalmazott Botka Csaba.



Puskás Renáta a mostani képzés alkalmával is nagyon jól érezte magát: – Novemberben a VMIK szervezésében a mentális egészség megőrzésének témakörében meghirdetett képzésen vettem részt, és úgy gondolom, hogy az akkor elhangzottakat szélesebb körbe kellene elvinni, hiszen nagyon sok fiatalnak jelentenének kapaszkodót ezek a segítő mondatok a pandémia ideje alatt. A mai napon az én csapatom pont erre a témára építette fel a pályázat megírását is. Indokolnunk kellett a szakmai részét a pályázatnak, azt, hogy miért látjuk ennek a fontosságát, hogy mely középiskolákba látogatnánk el az előadásokkal, és a költségtervet is össze kellett állítanunk. Sokat dolgoztunk ezen a részén a pályázatnak, de elégedett vagyok – fejtette ki Puskás Renáta.

A Magyar Szó lapkiadó székházában lezajlott képzést Újvidék Város, az Ifjúsági Iroda, és a Sport- és Ifjúsági Hivatal támogatta.