2024. április 19., péntek

Tűsarkakon egyensúlyozó vállalkozók

A tartományi kormány a női vállalkozások megerősítését szorgalmazza

A felmérések szerint Szerbiában a magasan képzettek több mint 55 százaléka nő, a doktorátussal rendelkezők között pedig ez az arány meghaladja a 65 százalékot is. Ennek ellenére az idei harmadik negyedévben a munkanélküliek több mint 56 százaléka nő volt – mutatott rá a nők kedvezőtlen munkapiaci helyzetére tegnap Újvidéken Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter a Női vállalkozások a globális kihívások idejében elnevezésű konferencián. A találkozót az újvidéki Master Központban szervezte meg a tartományi kormány a Vállalkozás Tűsarkon (Biznis na štiklama) szervezettel együttműködve.

A konferencia résztvevőit Igor Mirović tartományi kormányelnök, illetve Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke is köszöntötték. Beszédjeikben ismertették azokat a támogatásokat, amelyeket a női vállalkozók megerősítése érdekében foganatosítanak.

Az egyesület elnöke, Sofija Bajić a találkozón kiemelte, hogy a vajdasági nők a pandémia idején is merészen szembe néztek a kihívásokkal, a koronavírus-járvány megjelenése óta ugyanis több mint 30 új vállalkozást nyitottak meg a tartomány területén. A szervezet pedig immár hat éve arra törekszik, hogy a vállalkozó kedvű nőket segítse az alapításnál, a kezdőtőke beszerzésénél és a pályázatok kezelésénél is – ismertette az egyesület célkitűzéseit köszöntőbeszédében az elnök.

A tartományi kormány lehetőségeket vélt felfedezni a női vállalkozások fejlesztésében – mondta a konferencián Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke, aki beszámolt azokról az intézkedésekről is, amelyeket a munkapiac felmérésének érdekében végeztek el az elmúlt években.

– Külön tanácsot alapítottunk, amelyet a gazdasági fejlődés koordinálásával és követésével bíztunk meg. A tartományi szerv jelenleg is komolyan foglalkozik a női vállalkozások feltérképezésével: folyamatosan bővül a nők által alapított cégek adatbázisa. Ez ugyanis az alapja annak, hogy minél gyakorlatiasabban kezeljük a női vállalkozások fejlesztését. Meg kell tudnunk, hogy melyek azok a konkrét problémák, amelyekkel küszködnek, mert ezáltal konkrét segítséget is nyújthatunk számukra. Az anyagi támogatás mellett szükség van arra is, hogy megerősítsük a nőket abban a kilátástalannak tűnő helyzetben, amelyet a világjárvány okozott – utalt a konferencia jelentőségére Ćurčić. A találkozón ugyanis több olyan női vállalkozó is felszólalt, akik sikerrel küzdötték le a kihívásokat az elmúlt két évben.

Példaértékű a vajdasági nők kitartása – adott hangot elismerésének beszédében Igor Mirović. Kiemelte, hogy a koronavírus megjelenése óta olyan gazdasági visszaeséseket tapasztalhatunk, amelyekkel nehezen küzdenek meg a vállalkozók, a női tulajdonosok pedig kimondottan nehéz helyzetben vannak. Ők ugyanis az új kihívások mellett szembenéznek azokkal a napi feladatokkal is, amelyeket női mivoltuk miatt ruház rájuk a társadalom – fejtette ki gondolatát a tartományi kormányfő.

– A női vállalatvezetők a cégeik megerősítésével az ország gazdaságának gyarapodásához járulnak hozzá, de egyidejűleg a saját szerepüket is megerősítik a társadalomban. A tartományi kormány egyik alapvető célja, hogy törekvéseikben segítse azokat a nőket, akik a család gondozása mellett felvállalják az ország gazdaságának megerősítését is. Az elmúlt öt évben 45 millió dinárt különítettünk el azon nők támogatására, akik először alapítottak vállalatot. 2018-ban külön költségvetési tételt is nyitottunk arra a célra, hogy a gazdasági titkárság és a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet által további 140 millió dinárral támogathassuk a női vállalkozások fejlődését Vajdaságban. Ezzel megerősítettük azt, hogy a szerb kormány foglalkoztatási politikája prioritásként kezeli a nők által alapított vállalkozások fejlesztését – fogalmazott Mirović a találkozón.

A szerb kormány külön támogatja a nők alkalmazását, és a női vállalkozások megalapítását is. 2020-ban a foglalkoztatási programok által több mint 65 ezren jutottak munkahelyhez, az önfoglalkoztatást célzó programok képzésein 12 500 munkanélküli vett részt, és 3600 új vállalkozás megnyitását is támogatta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat: az érintettek több mint fele nő volt – sorolta az adatokat a munkaügyi és foglalkoztatási miniszter. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy idén 3038 magánvállalkozás indítását segítették, és ezeket csaknem 60 százalékban nők alapították. Ez jóval magasabb arány, mint amelyet a 2020-as évben jegyeztek – emelte ki a női vállalkozások szaporodásának jelentőségét a konferencián Darija Kisić Tepavčević.

– Nem csak a férfi ember, a nő is az: tűsarkakon egyensúlyozó ember, aki akkor is az marad, ha mezítláb tapossa a földet. A család gondozásával a nő a társadalom alapjait fekteti le: olyan században élünk, amikor sokkal többet beszélünk a nők vállalkozói céljairól, az anyák karrierépítéséről, ám mindez korántsem jelenti azt, hogy ne szeretnénk továbbra is anyák, feleségek, leánygyermekek vagy nővérek lenni. Sokszor halljuk azt is, hogy a nők erősek, kitartóak, együttérzőek és jó szervezők. Ezek azok a tulajdonságaink, amelyek vállalkozókként is előre visznek bennünket. Bevállaljuk mindazokat a szerepeket, amelyeket ránk ruház a társadalom. Megedződtünk, és büszkén viseljük a tűsarkakat még akkor is, ha sokszor kényelmetlenek – biztatta további kitartásra a konferencia résztvevőit a miniszter asszony.