2024. április 25., csütörtök

Hatalmas autóipari beruházás Újvidéken

A japán Nidec vállalat a közeljövőben egymilliárd eurót fektet be Szerbiában

A cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

Újvidéken tegnap megkezdte gyárának építését a világ egyik legismertebb villanymotor-vállalata, a Nidec. A japán óriáscég mintegy 250 millió eurót fektet be, ebből az állam 8,9 millió eurós támogatást biztosít. Az első fázisban 260 személyt tervez foglalkoztatni. Az alapkőletételnél jelen volt Aleksandar Vučić államfő, Jun Seki, a Nidec Corporation vezérigazgatója, Takahiko Kacumata, Japán belgrádi nagykövete, valamint Marko Ivović, a Nidec szerbiai gyárának igazgatója.

Az ünnepélyes alapkőletételen jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Igor Mirović tartományi kormányfő, Anđelka Atanasković gazdasági miniszter és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

Aleksandar Vučić államfő a jelentős esemény alkalmával elmondta, a Nidec a legjobb elektromotorokat gyártja a világon, és a vállalat érkezése hatalmas siker Szerbia számára.

– A Nidec Európában 1,5 milliárd eurót tervez befektetni, ebből egymilliárd dollárt – mint közölték, Szerbiában ruház be. A Nidec gyára lesz a nyolcadik, amit Újvidéken megnyitottak az elmúlt 7 évben. Ez jól szemlélteti Szerbia gazdasági eredményeit. Amikor egy ilyen jelentős vállalat Szerbiába érkezik, ez azt jelenti, hogy fejlődtünk, sikerült legyőznünk a versenytársainkat. Ez a beruházás bevételt hoz, amit az infrastruktúra, az utak, a vízvezeték és a csatornahálózat kiépítésébe fektethetünk be – hangsúlyozta Vučić.

– Jövőre ünnepeljük a szerb–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének a 140. évfordulóját, és az ázsiai ország beruházásai jól mutatják, mennyi mindent tettünk a két ország kapcsolatának erősítése érdekében. Számunkra rendkívül fontos, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a japán barátainkkal, így a jövőben még több beruházásra számíthatunk – tette hozzá Aleksandar Vučić.

Jun Seki, a Nidec Corporation vezérigazgatója beszédében rámutatott arra, hogy a vállalat elsősorban Európában és Szerbiában kíván terjeszkedni.

– Szerbiában jelentős összeget fektetünk be, és számos új munkahelyet nyitunk meg. A cég tavaly 50 milliárd dollár bevételt valósított meg, és az idén ez az összeg tovább növekszik A jövőben továbbra is fejleszteni szeretnénk vállalatunkat, ezért a szerbiai és az európai piacra is kiterjesztjük a tevékenységünket, ezért vagyunk mi most itt – közölte a vezérigazgató.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, egy év múlva felépül a gyár és 2023 tavaszán mintegy 250-260 emberrel kezd működni a gyárnak az első részlege. Ezt követően pedig a tervek szerint még 4, illetve 5 fázis beindítása várható.

– A Nidec itt egy ipari parkot kíván létrehozni. Abban gondolkodnak, hogyan bővítik ki ezt a telket, és az 5 fázis mintegy 100 hektárnak az igénybevételét fogja jelenteni a végső kifejlesztés formájában. Ide az elkövetkező fázisokat is beleszámítva mintegy egymilliárd eurót terveznek befektetni, amivel Európa egyik legnagyobb fejlesztését valósítja meg a vállalat. A Nidec ma is egy meghatározó cége a villanymotor-gyártásnak, az egészen pici kis villanymotoroktól kezdve, ami a mobiltelefonokban van, az egészen nagy méretű elektromotorokig. A vállalat vezető a motorgyártásban. Meggyőződésem szerint nemcsak gyártást jelent, hanem fejlesztést is, és egy újabb lehetőséget jelent az újvidéki egyetemnek, elsősorban a műszaki képzésnek. Nem véletlenül hozták ide a gyárat, hiszen itt vannak azok a potenciális vevők, akiket el kívánnak látni, elsősorban az autóiparban. Illetve itt jobb fogadtatásra leltek mind a munkaerő vonatkozásában mind egyéb más szempontból is – fogalmazott a beruházásról Pásztor István.

Az 1973-ban alapított Nidec cégcsoport 340 vállalata 40 országban 120 000 embert foglalkoztat.