2024. április 20., szombat

A sikeres itthoni pályaválasztásért

Eduexpo felsőoktatási kiállítás volt Zentán

A zentai gimnázium épületében pénteken tartották meg az 5. Eduexpo elnevezésű felsőoktatási kiállítást a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Zentai Konzultációs Központja és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar társszervezésében.

A kiállításon azok a felsőoktatási intézmények mutatkoztak be, amelyeken teljes mértékben vagy részben magyar nyelvű oktatás folyik. Az egyetemek és szakfőiskolák mellett jelen voltak a felsőoktatáshoz kapcsolódó kísérő intézmények is, hogy az érdeklődő diákok teljes képet kapjanak arról, hol tanulhatnak magyarul, hol számíthatnak kollégiumi elszállásolásra, és milyen szervezetek lehetnek a segítségükre.

A kiállítók közt volt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem MATE Zentai Konzultációs Központ, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszéke, az újvidéki Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar, az Európa Kollégium, a Magyar Nemzeti Tanács és a VIFÓ is.

A jelen lévő diákokat üdvözölve De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja hangsúlyozta, hogy az Eduexpo abban nyújt segítséget a tartományunkban magyar nyelven érettségiző diákoknak, hogy minden lehetséges információt megszerezzenek a továbbtanuláshoz itt a Vajdaságban.

Felhívta a jelenlévők figyelmét az MNT ösztöndíjprogramjára, mely az itthon tanulóknak biztosít ösztöndíjat, szólt a szerb nyelvi felzárkóztató képzésről is, mely szintén nagy segítség a kezdő egyetemistáknak, illetve a középiskola utolsó éveit taposó diákoknak, valamint emlékeztette a diákokat arra, hogy minden információt megtalálnak egy helyen abban a felsőoktatási tájékoztató füzetben, melyet az MNT és a VaMaDisz közösen ad ki, és juttat el minden érettségizőnek.

Prof. dr. Horák Rita, az MTTK dékánhelyettese azt hangsúlyozta, hogy az Eduexpo azzal a céllal jött létre, hogy megmutassák, igen gazdag a felsőoktatási intézmények palettája, és hogy érdemes itthon maradni, itthon tanulni, és aztán itthon megtalálni a boldogulást.

Lengyel László, a MATE Zentai Konzultációs Központ képviseletében arra mutatott rá, hogy mindazok, akik ezt az Expót szervezik, és a hozzájuk kapcsolódó intézmények, szervezetek igazi segítőik a vajdasági magyar diákoknak, ezért a segítségüket, útmutatásukat érdemes elfogadni.

Az Eduexpót idén két helyszínen tartották meg, egy héttel ezelőtt Szabadkán és most Zentán, hiszen a magyarul tanuló diákok szempontjából ez a két legnagyobb közoktatási központ. A két kiállításon 850 diák vett részt. A zentai esemény házigazdái a Zentai Gimnázium, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint az Egészségügyi Középiskola voltak.