2024. április 25., csütörtök
KRIVAJA

Évtizedek óta fennálló környezetvédelmi gondok megoldása felé

Tiszta vizet engednek a Krivaja patakba a topolyai szennyvíztisztítóból

A topolyai szennyvíztisztítóban megkezdődött a próbaüzem. Történelminek tekinthető a pillanat, hiszen ez hatalmas előrelépés az évtizedek óta fennálló környezetvédelmi problémák megoldása felé. Egyelőre egy medencében történik a szennyvíz megtisztítása, de hamarosan a másodikat is beüzemelik. A látogatás alkalmával a jelenlévők a szemtanúi lehettek, amikor a megtisztított városi szennyvizet a Krivaja patakba engedték.
A topolyai szennyvízelvezető hálózat fővezetékének utolsó szakasza is elkészült, és mivel maga a szennyvíztisztító már korábban megépült, most a próbaüzem is megkezdődhetett. Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere a munkatársai kíséretében a helyszínen járt, és elmondta, nagy előrelépést jelent ez a környezetvédelmi gondok megoldása felé. A 20 ezer egységnyire méretezett tisztítónak egyelőre csak egyik SBR-reaktora üzemel, de hamarosan egy újabb medence is működni kezd, és akkor már napi 1400 köbméter városi szennyvíz megtisztítása történik folyamatosan. A szennyvíztisztító a teljes beüzemelése esetén napi 3500 köbméter szennyvizet tud majd megtisztítani, ami olyan szinten lesz tiszta, hogy környezetvédelmi aggályok nélkül lehet majd a Krivaja patakba engedni.

A polgármester hozzátette, hogy a jövőben a városi pöcegödrök kiszivattyúzott tartalmát is a szennyvíztisztítóban fogják kezelni, és a Krivaja patakba csakis tiszta víz kerül. A városban a szennyvízhálózat további bővítése is tervben van, a tervdokumentáció jövőre el is készül. A lakosokat pedig a tervek szerint kedvező feltételekkel ösztönzik majd, hogy rácsatlakozzanak a hálózatra. Erről megkezdték az egyeztetéseket a Komgrad Közvállalat képviselőivel. A cél egy olyan árpolitika megalkotása, hogy a háztartások számára kedvező legyen a csatlakozás feltétele.
A polgármester örvendetesnek nevezte azt a tényt is, hogy a nagy ipari szennyezők közül a Perutnina Ptuj már építi a saját tisztítóját, az állati hulladékot feldolgozó Žibel szennyvizét pedig ideiglenesen a jövőben szintén a szennyvíztisztítóban tisztítanák, amennyiben már az üzemben megtörténne az elsődleges tisztítás.

A polgármester és munkatársai a szennyvíztisztítónál

A polgármester és munkatársai a szennyvíztisztítónál

A szennyvízelvezető főcsatornájának utolsó 2 kilométeres szakasza mintegy 53 millió dinárból épült meg, ebből 40 milliót a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság biztosított, a maradék 13 milliót a községi költségvetésben irányozták elő. A szennyvíztisztító kiépítésének költsége 626 millió dinárt tett ki, amiből 526 milliót szintén a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság eszközeiből sikerült fedezni, míg a maradék 100 millió dinárt a községi büdzséből. A polgármester szerint célszerű lenne, ha minden háztartás belátható időn belül rákapcsolódna a rendszerre.

Milorad Isić, a projekt ellenőrzésével megbízott szabadkai Akva Projekt képviselője elmondta, hogy a kapacitások elegendőek lesznek Topolya, Bajsa és Zobnatica szennyvizének a megtisztításához. A próbaüzem pedig nyári időszakban egy hónapig tarthat, hideg időben ennél tovább is eltarthat, de a folyamatok serkentése végett a szabadkai tisztítóból hoztak aktív iszapot. A szennyvíztisztítóban ugyanis a víz mechanikai és biológiai tisztítása is lezajlik.