2024. április 25., csütörtök

Ünnepi hangulat a szabadkai Kiskorzón

Gazdag kínálattal várja a látogatókat a szabadkai téli vásár

Vasárnap gyújtjuk meg a harmadik gyertyát az adventi koszorún, ami egyértelműen jelzi, hogy hamarosan itt a karácsony. Az ünnepi hangulat már a városközpontban is érezhető, hiszen szombaton megnyílt a Winterfest elnevezésű karácsonyi vásár. Az idei évben az árusok nem csak a Kiskorzón kínálják portékáikat, hanem a Szentháromság-szobor körül is. A kis faházikók között pedig a vásárlók, az ünnepekhez szükséges legtöbb kelléket beszerezhetik. Ha valaki például ajándékot keres, itt találhat többek között különböző fajátékokat, magyar nyelvű könyveket, népszerű focicsapatok logójával ellátott sapkákat, sálakat, bögréket vagy éppen apróbb emléktárgyakat, de ugyanitt megtalálhatóak a különféle karácsonyi díszek, ikebanák is. Aki pedig nem a karácsonyi bevásárlást intézi, az itt olyan finomságokat kóstolhat meg, mint a kürtőskalács, sült hal, különböző rostélyos ételek, és a téli hidegben felmelegíthetik magukat egy pohár tea vagy forralt bor mellett. Pénteken a karácsonyi vásárt járva elbeszélgettünk néhány árussal, akik az első napok tapasztalatai alapján meg vannak elégedve a forgalommal. Egy karácsonyi ikebanákat értékesítő árus például a következőket mondta:


– Először vagyok itt kint a vásáron. Hétfőn kezdtem el árulni. Azon a napon sokan is voltak a vásárban és forgalom is volt. A keddi és a szerdai nap kicsit gyengébbre sikeredett. A csütörtök pedig eddig a leggyengébb nap, persze ennek nyilvánvalóan az esős időjárás az oka. A mai nap pedig igen jól indult, sőt mivel búzákat is árulok, a nagy forgalmat most hétvégére várom. Hétfőn lesz ugyanis Luca napja, ekkor szokás leáztatni a búzát, hogy karácsonyra szép zöld legyen. A karácsonyi ikebanák egyébként, amelyeket szintén árulok, kézzel, élő fenyőfa felhasználásával készülnek. Egy ikebana elkészítése körülbelül fél óra, legfeljebb negyvenöt perc – magyarázta az árus.


De nemcsak a búza, hanem a bejgli iránt is nagy a kereslet, legalábbis erről számolt be egy süteményárus.
– Tíz éve mindig itt vagyok a várásáron. Az idei első tapasztalataim nagyon jók. Sokan jönnek el a vásárra, főleg az esti órákban, amikor sok fiatal és egész családok eljönnek ide. Ez annak is köszönhető, hogy idén szélesebb a kínálat, több helyen árulnak forralt bort és különböző rostélyos ételeket. Reméljük, hogy lesznek itt koncertek, és ahogy hallottuk, hamarosan korcsolyapálya is nyílik a Winterfesten, úgyhogy bízunk benne, hogy nagy lesz a forgalom. Ami az árumat illeti, minden süteményem házi készítésű. Főleg mákos és diós bejglit, valamint aprósüteményeket árulok. Ezek közül, a közelgő ünnepek miatt, a mákos bejgli a legkelendőbb termékem. A nagy keresletet azonban csak ez után várom. Elmondhatom, hogy a szabadkaiak elégedettek a termékeimmel – mondta a süteményárus.
A vásári hangulatot egészen január 13-ig élvezhetik a szabadkaiak és a városba látogató turisták.