2024. április 25., csütörtök

Felszentelték a felújított Szűz Mária-szobrot

A kishegyesi Nyugati temetőben található szobor kalandos történetét még kutatják

Szerdán délután, a szeplőtelen fogantatás napján szentelték fel a Nyugati temetőben lévő, felújított lourdes-i Szűz Mária-szobrot. A szobor megmentését dr. Szőke Anna néprajzkutató, a Kishegyesi Értéktár Egyesület elnöke kezdeményezte. A szobor szentelését ft. Brasnyó Ferenc esperesplébános végezte, szép számú érdeklődő jelenlétében.

Dr. Szőke Anna a szoborról beszél

Dr. Szőke Anna a szoborról beszél

Az örömteli esemény kapcsán Szőke Anna elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az ilyen jellegű helyi értékek megmentését és megóvását.
– Évek óta kísérem a kishegyesi temetők történetét, és ez a szobor a szívügyem volt. Az unokatestvérem, Süveges Ilona gondozta, de idős lett, és nem bírt vele többé törődni. Akkor úgy döntöttem, hogy nekünk ünnepelnünk kell, hogy van egy ilyen egyedi alkotás, emlék. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kulturális értékeinket megőrizzük, és azokat tiszteljük, amik itt vannak helyben. Az önkormányzattól kértem támogatást, és Sándor István alpolgármester sietett a segítségemre. Mi ketten összefogtunk és kilincseltünk. Pályázatokból sikerült valamennyi pénzt szerezni, de mindketten támogattuk egyénileg is a felújítást. A teljes összeg 1350 euró volt, mivel meg kellett vásárolni a sírhelyet, ahol a szobor van – mondta el Szőke, majd azzal folytatta, hogy a környéken nincs olyan talpon álló lourdes-i Szűz Mária, mint a kishegyesi, a legközelebbi Bácskertesen van. A néprajzkutató arról is szólt, hogy utána fog járni a szobor történetének, mert a visszamesélések alapján az első világháború végéig az egykori gyógyszertár (ma könyvtár) előtt állt. A Szőke család mentette meg, és évtizedekig őrizték valahol, majd amikor már lehetett, akkor a saját kriptájukra helyezték, és köré építették a barlangot.

A néprajzkutatótól azt is megtudtuk, hogy a szobor elég rossz állapotban volt, mert az évek során mindig csak újra lett meszelve. Nehézséget okozott megfelelő szakembert találni, aki elvégzi a felújítást, mert senki sem akarta vállalni a munkát. Végül Lénárd Endre volt az, aki felújította a kriptát, a szobrot pedig Janó Kornél – mondta el Szőke, aki arra kért minden kishegyesit, hogy tekintsék sajátjuknak a szobrot, és viseljék gondját.

Ft. Brasnyó Ferenc megszenteli a szobrot

Ft. Brasnyó Ferenc megszenteli a szobrot

Nagyon komoly munka volt a lourdes-i Szűz Mária szobor felújítása – mondta el Janó Kornél faldekoratőr.
– A szobron rengeteg réteg mész volt, ezért először homokfúvással meg kellett tisztítani. Egyébként homokkőből készült, és rengeteg kis lyuk, repedés volt rajta, amiket ki kellett javítani. Sajnos, a munkát nem tudtuk a helyszínen elvégezni, ki kellett venni a helyéről, és elszállítani a műhelyembe. Kéthetes intenzív munka árán sikerült a mostani állapotba hozni – mondta el Janó, majd arról is szólt, hogy igyekeztek a maximális minőséget kihozni szoborból. A felújítás kivitelezője bízik benne, hogy a szobor a lehető leghosszabb időn át megőrzi jelenlegi állapotát, mert sok törődést igényelt, hogy úgy nézzen ki, ahogyan most.