2024. április 25., csütörtök

Játék és ruházat a kisgyerekeknek

Adáról a nagycsaládosok adományt vittek a dreai Lurkóház lakóinak

Az adai Tűzsziget Tisza Menti Nagycsaládos-egyesület három tagja a napokban nagyobb mennyiségű adományt juttatott el a dreai Lurkóház gyermekeinek és nevelőinek. Bognár Tóth Hajnalka, a nagycsaládos-egyesület elnöke elmondta, hogy két autóval összesen 19 zsáknyi ruhát és játékot, illetve 13 kisebb-nagyobb doboznyi lábbelit, tányérokat és poharakat, valamint 3 ládányi zöldségfélét vittek a Lurkóház lakóinak. A nagycsaládos anyukák emellett saját készítésű, dekupázs technikával készült fűszer-, kávé- és teatárolókkal, valamint a vele járó polccal ajándékozták meg az intézmény gyermekeit és nevelőit.

– Mindenkinek nagy köszönet, aki részt vett az adományozásban. Már három éve személyesen is ellátogatok a Lurkóházba, ahol most volt a legközvetlenebb a fogadtatás, talán mert nagyon sok kisgyermek várt ránk. Külön öröm volt számunkra, hogy mindjárt kibontották a csomagokat, felpróbálták a cipőket és megnézték a játékokat. A Tűzsziget második évben juttatott el adományt a Lurkóháznak. Bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban talán egy pályázat által sikerül vendégül látni Adán a lurkókat – mondta Bognár Tóth Hajnalka.

Bognár Tóth Hajnalka már évek óta gyűjt adományokat a dreai Lurkóháznak. Elmondta, hogy kezdetben a gyerekei megunt játékait, könyveit, valamint ruháit és lábbelijeit juttatta el egy-egy gyűjtőponthoz csatlakozva. Később társult hozzá több ismerőse is, akik rajta keresztül juttattak el holmikat a gyűjtőpontra. Három éve csatlakozott a Vadvirág Hagyományápoló Kör gyűjtéséhez, de annyi adományt összegyűjtött, hogy kénytelen volt külön elszállítani a Lurkóházba, amellyel akkor kezdődött el a közvetlen ismeretsége. Majd az elmúlt évben bevonta a gyűjtésbe a Tűzsziget nagycsaládos-egyesület tagjait, akikkel már nemcsak ruhát, lábbelit és könyvet gyűjtenek, hanem bútorokat is.

– Az idén már odajutottunk, hogy nemcsak a dreai Lurkóházba vittünk adományokat, hanem abból jutott sok más embernek is, köztük a nagycsaládos-egyesület tagjainak. A ruhák, a játékok és a könyvek mellett bútorokat is adományoztunk. Az idén elég sok bútoradomány érkezett hozzánk, de mivel nincs raktárhelyiségünk, és nem tudjuk raktározni, ezért kérés alapján továbbítjuk a rászorulóknak. Nálunk egész évben gyűlnek adományok, amelyek közül a ruha, a lábbeli és a játékok raktározása nem jelent gondot. Gyakran rendezünk a nagycsaládos-egyesületben ruhabörzét, turkálót vagy cserebere-akciót. Ezen a nagycsaládos anyukákkal átválogatjuk és szortírozzuk, hogy mi kerülhet adományba. Ha valakinek szüksége van rá a nagycsaládos-egyesületből, akkor hazaviheti. Ám mindig hoznak helyette másikat, így a készlet soha nem fogy ki. Ezekből válogattuk össze a Lurkóház lakóinak, az általános iskolás lányoknak és fiúknak a ruhaadományokat, a lábbelit, a játékokat, valamint vittünk zöldségfélét, amit egy felsőhegyi termelőtől kaptunk. Az adományok ugyanis nemcsak Ada község területéről érkeznek, hanem vidékről is – hallottuk Bognár Tóth Hajnalkától.