2024. március 29., péntek

Nőkről és férfiakról

Verebes Linda és Pindroch Csaba lépett fel a KDSZ-ben a VM4K szervezésében

Két színész, akik egyben házastársak is, öt jelenet, öt rendező, öt divattervező. A legrövidebben így lehetne leírni a Peter Quilter kortárs angol szerző darabja nyomán készült Mr. és Mrs. című fergeteges komédiát, amelyet Verebes Linda és Pindroch Csaba előadásában a szabadkai közönség is megtekinthetett csütörtökön, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében a Kosztolányi Dezső Színházban.

A Mr. és Mrs. tulajdonképpen nőkről és férfiakról szól, öt jeleneten keresztül, öt helyzetben. Amellett, hogy az előadás rendkívül szórakoztató, el is gondolkodtat a kapcsolatokról, az egymáshoz való viszonyulásról. A jeleneteket Nagy Viktor, Herendi Gábor, Fonyó Gergely, Dolmány Attila és Megyeri Zoltán rendezte.

Verebes Linda és Pindroch Csaba a valós életben több mint húsz éve szeretik egymást, házasok és három gyermekük van. Az előadást megközelítőleg kétszázszor játszották, az elmondásuk szerint már el is vesztették a fonalat, hiszen a bemutatója tíz évvel ezelőtt volt.

– Először a Budapesti Kamaraszínházban játszottuk, amely azóta bezárt. Azután átkerült a Játékszínbe, azután átszerződtem a Thália Színházba, az előadás pedig a Mikroszínpadára került, amit előtte Linda édesapja, Verebes István vezetett, mióta pedig felmondtam a Thália Színházban, még nincs úgymond pesti helye, utazunk vele. Nagyon szeretjük játszani, de nem házaspárként éljük meg. Inkább egymást reptető vagy épp idegesítő kollégákként. Itt például az egyik jelenetnél szemtelenkedtem, ezért a feleségem meg is vert szemmel. Úgy gondoltam, jobban járok, ha gyorsan bocsánatot kérek tőle a szünetben, szerencsére megbocsájtott. Akárcsak mások, a színészek is csak teszik a dolgukat, ha házasok, ha nem. Ami esetleg más, hogy mi már úgymond az apró rezdülésekből ismerjük egymást, de ezek nem színészi rezdülések, inkább a legapróbb gesztusokból is észrevesszük azt, ha a másiknak valamilyen problémája akad. Amikor ezzel az előadással elutazunk valahova, akkor nekünk a legcsodálatosabb az együtt töltött idő, hogy egy kicsit kiszakadunk a mindennapi életből, beülünk a kocsiba és onnantól kezdve együtt vagyunk. Együtt utazunk, együtt készülődünk, együtt játszunk a színpadon, hajolunk meg és megyünk haza. Ez egy csodálatos érzés. Mindenkinek ajánlom, hogy dolgozzon azzal, akit szeret – mondta a lapunknak Pindroch Csaba.

Verebes Linda elmondása szerint akkoriban mások ajánlották, hogy készítsenek egy közös produkciót:

– Ezt egyrészt jó ötletnek tartottuk, de egy kicsit fáztunk is tőle, mert nem tudtuk, hogyan fog működni. Elkezdtünk keresgélni darabokat, többen ajánlottak is, és végül erre rátaláltunk. Ezután nem tudtuk eldönteni, hogy ki rendezze, és azt találtuk ki, hogy érdekes lenne, ha mindegyik jelenetet más rendezné és akkor már legyen mindegyiknél más jelmeztervező is. Ez persze megnehezítette a próbafolyamatot, de azt is eredményezte, hogy mindegyik jelenet másmilyen legyen. Nem szeretnénk túlzásba vinni a játszását, de havi egy-két alkalommal ránk is egyfajta párterápiaként hat – hallottuk Verebes Lindától, akinek az apja, Verebes István anno Szabadkán és Újvidéken is rendezett.

Pindroch Csaba és Verebes Linda a KDSZ-ben (Fotó: Lukács Melinda)

Pindroch Csaba és Verebes Linda a KDSZ-ben (Fotó: Lukács Melinda)

Verebes Linda és Pindroch Csaba is több ízben járt már Vajdaság több településén is, és máskor is dolgoztak már együtt, mostanában pedig arra készülnek, hogy egy tévéműsort vezessenek. Pindroch Csabát arról is megkérdeztük, hogy most mint szabadúszó színész, tervez-e jobban visszafordulni a filmezés felé.

– A film kicsit elfelejtett. Emiatt néha duzzogok, néha pedig siránkozok, mert elég sokat forgattam, amikor kevesebb magyar film készült. Most több a film, de kevésbé keresnek meg. Egy tévésorozatra kaptam felkérést, de nem akartam elvállalni, mert akkortájt nagyon lefoglalt volna a színház mellett. A színházi munka miatt, így is keveset tartózkodtam otthon, most ezt úgymond újra tanulom, és nekem jelenleg az igazi kihívás az, hogy a családommal legyek – mondta Pindroch Csaba.