2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Mobilalkalmazás az uniós Covid-igazolás tárolására

Hétfőtől ismét jelenléti oktatás a diákoknak

Csütörtök este óta érhető el az EU-kompatibilis digitális zöld védettségi igazolás tárolására alkalmas mobilalkalmazás. Ezt az android és az iOS operációs rendszerű telefonok mobilalkalmazás-áruházaiból, azaz alkalmazás-terjesztő platformjairól – a Google Play Áruház és az App Store – egyaránt le lehet tölteni, de a Huawei AppGallery-ben is megtalálható, a Moj EU DZS elnevezés alatt. Miután ezt letöltjük, a rendszer felkínálja a védettségi igazolás hozzáadása szolgáltatást. Amennyiben ezt kiválasztjuk, megjelenik a kódolvasó, amellyel az EU-kompatibilis védettségi igazoláson található QR-kódot – legyen az a kinyomtatott, vagy a másik mobiltelefonon, esetleg számítógépen tárolt igazoláson – lehet leolvasni, majd ezután elmenteni az adatokat. Ezt a lépést követően az alkalmazás nyilvántartja az adott személy védettségi igazolásként szolgáló dokumentumait.
Emlékeztetőül, az uniós rendszerben a védettség tekintetében kizárólag a védőoltással való immunizáció, a koronavírusteszt és a betegségből való felépülés ténye a mérvadó. Szerbiában az ellenanyagnak a vérben való jelenlétét igazoló dokumentumot is zöld Covid-beléptetőként fogadják el, ám ezt az unióssal összehangolt rendszer nem ismeri fel. Azt is fontos nyomatékosítani, hogy a csütörtök óta elérhető alkalmazás kizárólag az EU-kompatibilis védettségi igazolás tárolására alkalmas, a belföldi használatra kiállított, védettségi igazolásként alkalmazható dokumentumokon feltüntetett QR-kódot nem tudja leolvasni, sem tárolni.

TOVÁBB CSÖKKENT AZ OLTÁSHAJLANDÓSÁG

Zoran Bekić, a belgrádi Savski Venac Egészségház igazgatója és a belgrádi oltópontok koordinátora megerősítette, hogy amióta elkezdett csökkenni az esetszám, ismét kevesebben oltatják be magukat országszerte a koronavírus ellen. Az SZRTV-nek nyilatkozva közölte, hogy eddig nagyjából a felnőttek 58 százalékát oltották be, míg a harmadik dózis oltóanyagot a felnőttek 28 százaléka vette fel. Az elmúlt napokban Szerbiában a vakcina első dózisát átlagban 1800–25.000 polgár vette fel, a másodikat 3-4 ezer, míg a harmadikat 10 ezer-12 ezer, mondta, majd rámutatott arra, hogy október végén dupla ennyien oltatták be magukat átlagban egy nap leforgása alatt. Jelenleg elsősorban a 18 és a 30 év közöttiek oltatják be magukat, derült ki a folytatásban, mint ahogyan az is, hogy ebben a korosztályban az átoltottsági arány valamennyivel 30 százalék alatt alakul, szerinte ez továbbra is rendkívül alacsony.

Mindenhol jelenléti oktatás

Az illetékes munkacsoport pénteki közleményének értelmében hétfőtől folytatódik a jelenléti oktatás, az ország minden általános és középiskolájában. December 2-a és 8-a között összesen 1454 koronavírussal fertőzött diákot tartottak nyilván az országban.
Ami az aktuális mutatókat illeti, a hivatalos jelentés értelmében egy nap leforgása alatt 13.767 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 1387 eredménye volt pozitív (10 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 38 Covid-fertőzött hunyt el, hivatalosan 12.113 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 3180 Covid-pácienst gyógykezelnek, 187-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 328 új fertőzést jegyeztek, ebből 27-et Újvidéken.