2024. április 18., csütörtök

Szombaton ismét országszerte tüntetnek

Vajdaságban a tervek szerint kilenc településen vonulnak utcára a polgárok

A Környezetvédelmi Felkelés (Ekološki ustanak) szombaton is megszervezi az eddig két alkalommal megtartott tiltakozást, noha abból az Indulj–Változtass (Kreni–Promeni) elnevezésű csoportosulás kivonul. Utóbbi azzal indokolta döntését, hogy teljesítették alapvető követeléseit – visszavonták eljárásból a kisajátítási törvény módosítását, a nemrégiben elfogadott új, referendumról és népi kezdeményezésről szóló törvényt pedig pénteken formálisan is módosították –, előbbi csoportosulás pedig azzal, hogy mindez számára nem elegendő, így 40 másik csoportosulással, mozgalommal és kezdeményezéssel egyetemben továbbra is a Rio Tinto bányaprojektumának a loznicai területtervezési tervből való törlését követeli. A szervezet felszólította a rendőrséget, hogy a törvénnyel összhangban gondoskodjon a 14 órakor kezdődő, útlezárás formájában megszervezendő tüntetés résztvevőinek a biztonságáról.
A szervezet péntek délelőtti közleményének értelmében országszerte nagyjából 30 településen csatlakoznak a tüntetéshez, Vajdaságban a következő településeken várható útlezárás: Újvidék, Pancsova, Šid, Szabadka, Palánka, Zombor, Versec, Ópázova és Mitrovica.
Aleksandar Vučić köztársasági elnök pénteken kifejtette: „Az államvezetés az eddigi tüntetésekkel összefüggésben megfogalmazott összes követelést teljesítette, a jövőbeni, esetleges követelések már politikai jellegűek."