2024. március 29., péntek

Igazgatóválasztási döntéseket fogadott el az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács elnökének javaslata alapján – a testület alapszabályával összhangban – huszonhetedik ülését elektronikus szavazás útján bonyolította le. A 35 tanácstag közül az online szavazáson 34 tanácstag vett részt, és 49 napirendi pontról hozott döntést.

A 2021. december 10-én, 15 óráig beérkezett szavazatok alapján a testület minden napirendi pont elfogadásakor határozatképes volt, 8 napirendi pontot egyhangúlag, 41-et pedig minősített szavazattöbbséggel fogadott el.

A Magyar Nemzeti Tanács huszonhetedik elektronikus ülésén elfogadta az előző ülés jegyzőkönyvi kivonatát, majd Snejder-Sára Ildikót, az újvidéki székhelyű Európa Kollégium eddigi igazgatóját javasolta az intézmény vezetőjének újbóli kinevezésére, a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet belső szervezéséről és munkahelyeinek besorolásáról szóló szabályzat módosítását véleményezte, továbbá jóváhagyta a Magyar Szó és a Hét Nap lapkiadók 2022. évi munka- és pénzügyi tervét.

A Magyar Szó jövő évi tervei között szerepel a nyomda két üzemrészlegének egyesítése, továbbá a nyomda első részlegének helyén a kiköltöztetés után iskoláskor előtti intézmény, konferenciaterem, valamint sajtó- és nyomdamúzeum létrehozása. Jövőre a tervek szerint a Hét Nap népszerűségének a növelését szolgálja majd a lap tartalmának és akcióinak ismertetése a rádió- és tévéműsorokban, az időnkénti kisebb ajándékok az olvasóknak, valamint a lehetőségek függvényében az élőújságok hagyományának a felújítása.

A tanácstagok úgyszintén jóváhagyták a Végrehajtó Bizottságnak a Forum Könyvkiadó Intézet 2021. évi pénzügyi terve módosításával és az Európa Kollégium 2021. évi pénzügyi terve módosításával és kiegészítésével, valamint a Titel község általános iskolák hálózatáról szóló határozat módosításával és kiegészítésével kapcsolatos véleményezését is.

A testület támogatta a Végrehajtó Bizottság igazgatóválasztási eljárások kapcsán hozott döntéseit, hogy a jelöltek közül: Marija Miskin zombori lakos, testnevelés szakos tanár és okleveles gyógytornász a bajmoki Vuk Karadžić, Molnár Attila nagybecskereki lakos, biológia-kémia szakos tanár a nagybecskereki Szervó Mihály, Đorđe Mirkov beodra-karlovai lakos, okleveles festő és képzőművészet szakos tanár a beodra-karlovai Dr. Đorđe Joanović, Salamon Géza székelykevei lakos, földrajz szakos tanár a székelykevei Žarko Zrenjanin általános iskola, míg Dušan Pavlović szabadkai lakos, történelem szakos tanár a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium, Zsíros Jankelić Anikó zentai lakos, testnevelés szakos tanár a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Nikola Lančuški zombori lakos, okleveles közgazdász a zombori, Nenad Kozomora szabadkai lakos, okleveles jogász pedig a szabadkai középiskolai diákotthon igazgatója legyen.