2024. március 28., csütörtök

Čomić: Az emberi jogokról mindennap kell beszélnünk

Az emberi jogokról nem csak december 10-én, annak világnapján kell beszélni, hanem minden nap, mondta Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter – írja a Vajdasági RTV.

Čomić rámutatott, hogy a világnap alkalmából szervezett mai, belgrádi fórumon az állam, a civil szektor, a nemzetközi intézmények képviselői és szakértők vitatják meg az emberi jogokhoz való hozzáférést, a szegénységet, valamint a fenntartható fejlődés és a társadalmi párbeszéd céljait az országban. A tárcavezető bejelentette az Emberi Jogi Stratégia kidolgozásának megkezdését.

Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház alelnöke elmondta, hogy bár a szerbiai törvények elismerik az egyéni és kollektív jogok fogalmát, ez nem garancia a megvalósításra.

– Azt látjuk, hogy bizonyos kisebbségi csoportok a gyakorlatban úgy érzik, hogy törvény által biztosított jogaikat nem tartják tiszteletben maradéktalanul, és továbbra is diszkriminációval, patriarchális attitűdökkel és bizonyos negatív magatartásokkal szembesülnek – mutatott rá Kovács Elvira.