2024. március 29., péntek

Aranylapáttal kezdődött meg a japán Nidec villanymotorgyár építése Újvidéken – VIDEÓ

Az újvidéki IV. Ipari Övezetben ma ünnepélyesen megkezdődött a japán Nidec Electric Motor Serbia villanymotorgyár építése, melyen részt vett Aleksandar Vučić államfő, Takahiko Kacumata Japán szerbiai nagykövete és Diun Seki, a vállalat végrehajtó igazgatója. Ők hárman jelképesen megkezdték a gyár építését, alapkőelhelyezés helyett néhány „arannyal" bevont lapát föld elhelyezésével – jelenti a 021.rs.

A több hektárnyi építkezőhelyen jelenleg a tereprendezés van folyamatban. A gyárcsarnokot egyébként a CTP Invest építi, és a telek is a nevén szerepel, miután a szerb kormány határozata alapján 993,6 millió dinárért megvette a 21 hektárnyi területet. Amikor elkészül a gyárcsarnok, a Nidec beköltözik, ugyanis a két vállalat szerződést kötött, hogy a CTP Invest a kész épületet bérbe adja.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A korábban napvilágra került szerződés szerint a japán vállalat ezen a helyen villanymotorokat fog gyártani és kezdetben 300 személyt foglalkoztat. A gyárcsarnok és a kísérőépületek kb. 26.000 négyzetméteren terülnek el. A gyártási folyamat várhatólag 2022 végén megkezdődik.