2024. április 24., szerda

Folytatódnak a fejlesztések Topolyán

Megtartották a jövő évi költségvetésről szóló közvitát – Elkészült a szennyvíztisztító, már a próbaüzem zajlik

Elkészült a topolyai községi költségvetés 2022. évre vonatkozó tervezete. Fekete Ildikó, a pénzügyi és költségvetésügyi osztály vezetője a képviselő-testület nagytermében megrendezett nyilvános közvitán megtartott ismertetőjében elmondta, hogy a keret valamivel több, mint 1,4 milliárd dinárt tesz ki. Ez ugyan elmarad az idei keret mértékétől, de amennyiben majd beleszámítják azokat a pénzeket, melyeket az idei költségvetésből a jövő évbe átvisznek, akkor körülbelül azonos szinten alakul a jövő évi büdzsé az ideivel.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere elmondta, hogy a tervezet természetesen a pénzügyminisztérium által meghatározott szigorú kritériumok alapján lett elkészítve. A folyamatban lévő és tervezett nagyberuházások mellett ezúttal is jut majd pénz a civil szervezetek, a sportegyesületek és a helyi közösségek támogatására is. A nagyberuházások közül kiemelte, hogy elkészült teljes egészében a szennyvíztisztító berendezés. Valójában már a próbaüzem zajlik. Amennyiben sikeresen tesztelik a berendezéseket, akkor jövőre megkezdhetik a szennyvíztisztító rendes üzemeltetését is. Jelenleg a kivitelező működteti, a jövőben pedig egy szakavatott vállalatot terveznek megbízni a szennyvíztisztító működtetésével. Erre a célra a jövő évi költségvetésben 6 millió dinárt irányoztak elő. Hozzátette, hogy jelenleg alig harmada van a városnak rákapcsolva a szennyvízelvezető hálózatra, viszont a fővezeték a mezőgazdasági középiskolától a szennyvíztisztítóig elkészült, és előreláthatóan megtervezik a másodlagos hálózat megépítését is, ami mintegy 45 kilométernyi szakasz lesz majd.

Szatmári Adrián a közvitát követően a sajtó képviselőinek nyilatkozott

Szatmári Adrián a közvitát követően a sajtó képviselőinek nyilatkozott

Szatmári elmondta, hogy jövőre a község minden településén a tervek szerint kiépítik majd a gázvezetéket. A költségvetésben azonban erre nem kellett külön eszközöket előirányozni, ugyanis a már meglévő szerződés alapján a hálózat kiépítését a Srbijagas közvállalat végzi majd el a saját költségén.
A polgármester kiemelte még, hogy jövőre folytatódik a Vénusz helyén a fürdőkomplexum megépítése. A beruházás első fázisának a befejezésére a jövő évi költségvetésben 150 millió dinárt irányoztak elő. Zajlik az egykori hotel épületének a felújítása, és azt majdnem teljes egészében anyaországi pénzekből finanszírozzák, de a költségvetésben az önrészt természetesen betervezték.

Folytatódnak a beruházások az ipari parkban, az úthálózat bővítésére 10 millió dinárt terveznek elkölteni.
A városi park revitalizációjának tervei is készülnek. Az Újvidéki Természetvédelmi Intézettel közösen zajlik a tervezés. Erre a célra a jövő évi büdzsében 6 millió dinárt terveztek.
A polgármester elmondta még, hogy jövőre a község területén folynak már a Belgrád–Budapest vasútvonal megépítésének munkálatai. Valójában a községi költségvetésben erre a célra külön eszközöket nem kellett előirányozni, viszont bizonyos helyeken át kell majd szervezni a városban a közlekedést, bizonyos utcák felújítására és karbantartására is sor kerülhet a projekt keretében.
A vízellátás javítása és korszerűsítése is tervben van. A polgármester elmondása szerint a Komgrad Közvállalattal közösen újabb körgyűrűk megépítését és a vízgyár korszerűsítését tervezik megvalósítani.