2024. március 29., péntek

A ludasi közösség ünnepe

Szombaton szentmisével emlékeznek a Szent Katalin-templom felépítésének kétszázadik évfordulójára

A ludasi Szent Katalin-templom 1821-ben épült fel. Erre a jeles évfordulóra szombaton szentmisével emlékeznek. Az esemény részleteiről Horváth Endre hajdújárási és ludasi plébános számolt be lapunknak, aki kiemelte, hogy a jubileum nem csak a templom, de egész Ludas ünnepe.
– Az évfordulón arra emlékezünk, hogy kétszáz éve épült a templom. Bár valószínűleg már ekkor is miséztek benne, de a felszentelésre több mint tíz évvel később került sor. Így ez az évforduló kizárólag az épületé, nem a felszentelésé. Ennek ellenére a kétszáz év mégis egy jelentős évforduló. Szabadkán és környékén mindösszesen két-három ennél régebbi templom van. Biztosan régebbi a ferencesek temploma, a Szent Teréz-székesegyház és a bajmoki templom, a többi biztosan fiatalabb a ludasinál. Erre mi, ludasiak érthetően büszkék vagyunk, és méltó módon szeretnénk erről megemlékezni. Ez az esemény a templom ünnepe, de egyben a közösségé is. A templom faluhelyen a település központja. Ez a kétszáz év tehát megmutatja a ludasi közösség korát is, jelképezi a gyökereit, még akkor is, ha Ludas sokkal régebbi, mint maga a templom. Ezt szeretnénk kifejezni az ünnepi szentmisével, ami szombaton 15.30-kor kezdődik, és amit maga a főtisztelendő atya, Slavko Večerin, a Szabadkai Egyházmegye püspöke fog celebrálni – nyilatkozta Horváth Endre.
A plébános elmondta, hogy a jubileumra való előkészületek már hosszú ideje tartanak. Ennek egyik legfőbb eseménye, hogy felújították a templomot.
– A templom az évfordulóra kívülről megújult, újrafestettük a külső falakat, illetve felújítottuk a tetőszerkezetet. Ez a felújítás a magyar kormány templomfelújítási programjának keretében valósult meg, amelynek köszönhetően 400, határon túli templomot újítottak fel. Ez nagy öröm számunkra. Emellett a tartományi kormány támogatásával az előző évben a templomtornyot is sikerült felújítanunk. Így a templom látványosan, csinosan várja a szentmisére érkezőket. Egyszerűen jó ránézni. Igaz, egy kis falusi templomról van szó, mégis egy szívet melengető, szép épület. De az ünnepség előkészítésében is nagyon sokan részt vettek, úgy a templombelső kitakarításában, a liturgia előkészítésében, az énekek előadásában. Továbbá a ludasi gyermekek számára meghirdettünk egy rajz- és fogalmazáspályázatot, ahol az volt a feladat, hogy leírják, lerajzolják, mit is jelent számukra a templom, milyen élményük kötődik az épülethez. Sok pályamű érkezett be, aminek nagyon örülök – mondta Horváth Endre.
A fentiek mellett a plébánostól megtudtuk, hogy Ludasnak jelenleg mintegy 800 lakosa van, amelynek szinte egésze katolikus vallású. Többségük rendszeresen jár templomba.
– Vasárnaponként 70–80-an jönnek el a szentmisére, nagyobb ünnepeken ez a szám természetesen jóval nagyobb. Szentmisét viszont csak pénteken, szombaton és vasárnap tartunk. Ez érthető is, hiszen az embereknek faluhelyen hétköznaponként sokkal több munkájuk van. Emellett Ludas igen nagy területen fekszik. Az idősebbeknek már megterhelő lenne mindennap eljönni a szentmisére, hiszen van, aki 4–5 kilométerre lakik a templomtól. Ami a hittanosokat illeti, viszonylag kevés gyermekünk van. Ez azonban általános probléma vidékünkön. Jelenleg 32 hittanosunk van, akikkel nagyon jó a kapcsolatom. Mindig örömmel megyek oktatni, és úgy látom, ők is jó kedvvel jönnek hittanra – magyarázta Horváth Endre.