2024. április 24., szerda

Szombaton véradási akció

A véradási akciók továbbra sem minősülnek tömeges rendezvényeknek, hiszen megtartásuk elengedhetetlen az egészségügyi rendszer normális működéséhez. Éppen ezért a véradási akciókra a koronavírus terjedése elleni intézkedések bevezetését követően is a megszokott módon kerül sor, azzal, hogy a szervezőknek biztosítaniuk kell, hogy az az érvényben lévő intézkedések figyelembe vételével történjen. A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete rendszeresen szervez véradási akciót, és az előttünk álló hétvégén is jótékonysági akciót tartanak a Szabadegyetemen.
Az akcióról tegnap egy sajtótájékoztató keretein belül tudtuk meg többet, ahol Nevena Lukić és Sebők Zsolt, a Vöröskereszt helyi szervezetének szakmunkatársai nyilatkoztak.
A véradási akcióra szombaton 9 és 12 óra között kerül sor a Szabadegyetem földszinti termében. Az akció jelmondata: Az ajándékozás hónapjában ajándékozd a legértékesebbet, vért.
– A Humánus karácsony nevet viselő véradási akciónkat a szokásostól eltérő módon nem a Galleria Hotel átriumában tartjuk meg, de bízunk abban, hogy a márciusi akciónkra már ott tudunk sort keríteni. A rendezvényre a Szabadegyetemen kerül sor, és mivel az egy kisebb helyiség, ezért a Szabadkai Egészségház és a Közegészségügyi Intézet ezúttal nem vesz részt az akcióban. Az önkéntes véradók gyermekeinek a hagyományokhoz híven a Télapó köszönő csomagot ad – fogalmazott Nevena Lukić.
A Vöröskereszt munkatársai kifejtették, hogy a véradásban minden olyan 18 évét betöltött személyre számítanak, aki egészségesnek érzi magát. Azok a személyek, akik a Sinopharm, a Pfizer vagy a Moderna vakcináját vették fel, bármikor tudnak vért adni, míg akik az AstraZeneca vagy a Szputnyik V védőoltását kapták meg, az oltás felvételének eltelte után két héttel tudnak vért adni. Azok a személyek, akik az elmúlt időszakban komoly betegségen estek át, műtétük volt, vagy esetleg tetováltattak, halasszák el a véradást. A véradókat arra kérik, hogy véradás előtt egyenek és fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot.
A rendezvény a Szabadkai Közkórház transzfúziós osztályának együttműködésével valósul meg, partnere pedig a Szabadkai Méhecske Méhészegyesület, amely mézes reggelivel járul hozzá az akció sikerességéhez.