2024. április 19., péntek
KAVILLÓ

Madármentés Kavillón

Egy sérült ragadozó madarat mentettek meg helyi fiatalok

A szvetityevói tó madárvilága a második leggazdagabb Vajdaságban, és a környékén is több madárfaj él. Előfordul, hogy egy-egy madár megsérül, és ekkor kerülnek képbe az olyan emberek, mint a közeli Kavillóról származó Borsos József és barátai, akik több alkalommal is mentették meg sérült madár életét.
József horgász és vadász, ezért kötelességének érzi a környezetvédelmet is. Így ha sérült madarat lát, akkor nem gondolkozik sokáig.

– Az ismerőseimmel körbe szoktuk járni a környékbeli erdőket, kanálisokat, tavakat, mocsarakat. Egy ilyen túrán vettünk részt a közelmúltban, amikor rábukkantunk egy sérült egerészölyvre. Rögtön tudtuk, hogy nem hagyhatjuk kint a madarat, amire a Csík-ér partján, egy nádas résznél bukkantunk. Egy tetem bőréből táplálkozott, tehát feltalálta magát, attól függetlenül, hogy sérült volt. Sikerült befognunk, és kiderült, hogy nyílt törése van, de nem tudtuk hazavinni, mert nem volt nálunk semmi, amiben szállítani lehetett volna. Mire találtunk egy dobozt, addigra a madár úgy eltűnt a nádasban, hogy nem találtuk meg. Később a fiammal tettünk egy kerékpártúrát, és volt nálunk kartondoboz is. Megtaláltuk ugyanazon a helyen, ahol először, és már nedves volt a szárnya. Nem biztos, hogy sokáig húzta volna a fagyokban. Hazahoztuk, és egy kis helyiséget elkülönítettem számára. Szalmát tettem alá, és lámpával melegítettük. Friss belsőséget is szereztem számára, amiből evett – mondta el József, aki néhány napon át gondoskodott a madárról, de mivel komolyabb egészségügyi segítséget nem tudott neki nyújtani, ezért kapcsolatba lépett a topolyai madárvédőkkel.

– A ragadozó madarak többsége védett, vannak fokozottan védettek is, ezért egy-egy megmentett állat sokat jelent a populáció szempontjából. Van Topolyán egy nagyon jól működő madárvédő szervezet, és felvettem velük a kapcsolatot, majd elmondtam, hogy mi a helyzet. Elvittem nekik a madarat, ők pedig eljuttatták a palicsi állatkert sérült madarakról gondoskodó részlegéhez – számolt be Borsos, aki arról is szólt, hogy fel fogja venni a kapcsolatot az állatkerttel, mert érdekli az ölyv további sorsa.

A sérült egerészölyv Kavillóról a palicsi állatkertbe került

A sérült egerészölyv Kavillóról a palicsi állatkertbe került

Amint kiderült, a kavillói fiatalember madármentése nem különálló eset, már korábban is volt rá példa. Májusban, horgászat közben egy vörös vércsét találtak, amin friss sérülések voltak. Amint kiderült, eltört a szárnya, és segítségre szorul. Ezt a madarat is eljuttatták az állatkertbe, hogy megkapja a kellő ellátást. József elmondása szerint a jövőben is szeretnének segíteni minden bajba jutott madáron. A közösségi oldalakon is meghirdette, hogy jelentkezzen nála, aki Kavilló környékén bajba jutott ragadozó madarat talál. Ő szívesen gondoskodni fog arról, hogy a madár eljusson oda, ahol megfelelő segítséget kaphat.

Nyitókép: A sérült egerészölyv Kavillóról a palicsi állatkertbe került