2024. április 25., csütörtök

Fénylenek a pacséri ablakok

Nyúl Viktória kezdeményezésére, a Pacséri Művelődési Egyesület háttértámogatásával szervezik meg Pacséron az Élő adventi kalendárium elnevezésű megmozdulást. Miután a legnépszerűbb közösségi portálon megjelent a felhívás, a falubeliek körében szinte azonnal pozitív visszhangra talált – tudtuk meg a kezdeményezőtől.

– Eleinte nagyon izgultam, hogy majd nem lesznek jelentkezőink, és nem lép senki sem, de nagyon gyorsan kialakult, hogy hol, melyik címen díszítik ki a 24 ablakot. Külön öröm, hogy igen sokan keresik fel ezeket az ablakokat, nemcsak az iskolás gyerekek és szüleik, hanem felnőttek, közösen útra kelő, idősebb baráti társaságok. Ez utóbbi korosztály az, ami meglepetés, külön öröm számomra, és jóleső – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy az akcióval egyáltalán nem szerették volna megterhelni a vállalkozó családokat, illetve a szemük előtt lebegett a járványügyi helyzet is, ezért nem hangsúlyozták, hogy ha alkalom adódik, akkor egy kis megvendégelés is beleférhet.

– Több helyszínen némi harapnivaló, mézeskalács, szaloncukor vagy tea várja az érkezőket, és mivel nem egyszerre futnak be a látogatók, nincs tumultus sem. Az a tapasztalatunk, hogy ugyan az ablakokban 17 órakor gyúl ki a fény, és a legtöbben e körül az időpont körül, 18 óráig jelennek meg fényképezni, arra is akad példa, hogy valaki csak jóval később fut be, és akkor is találkozni még járókelőkkel, kései látogatókkal. Nagyszerű az is, hogy a művelődési egyesület a kezdeményezés mellé állt, az ő Facebook-oldalukra tudják feltölteni a fotókat azok, akik azt szeretnék, illetve szintén az ő oldalukon tudják meg az érdeklődők, hogy melyik nap hol van az újabb díszes ablak. Az egyik helyszínről olyan információink vannak, hogy legalább 70-80 egyén kóstolta meg a házuk előtt kínált teát – tudtuk meg Nyúl Viktóriától.

MIKULÁS UTÁN TÉLAPÓ

Hatalmas népszerűségre tett szert a pacséri szülők azon kezdeményezése is, hogy a Mikulás látogasson el a falubeli gyerekekhez. A fehérszakállú vasárnap este elutazott az Élő adventi kalendárium elnevezésű megmozdulás 5. állomásához is, a Prole család otthonának kivilágított és kidíszített ablakához. Az anyukák önszerveződésének köszönhetően hamarosan a Télapó is ellátogat Pacsérra a kisgyerekeknek szánt csomagjaival.